Noue reguli și penalizări la pensionarea anticipată. Legea pensiilor modifică totul.

Noue reguli și penalizări la pensionarea anticipată. Legea pensiilor modifică totul.

author
1 minute, 30 seconds Read

Noue reguli și penalizări la pensionarea anticipată

Noua Lege a Pensiilor aduce schimbări semnificative în ceea ce privește pensionarea anticipată. Actul normativ va reglementa doar patru tipuri de pensii, față de cele cinci existente în prezent. Astfel, pensia anticipată fără penalizări va dispărea, rămânând doar cea cu penalizări.

Legea pensiilor schimbă totul

Conform Avocatnet.ro, după adoptarea de către Guvern și trecerea de Parlament și semnătura președintelui, noua Lege a Pensiilor va reglementa sistemul public de pensii din România. Una dintre principalele modificări se referă la pensionarea anticipată, care nu va mai fi posibilă fără penalizări.

Pensionarea anticipată cu noi reguli și penalizări

Concret, după intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, va exista doar pensia anticipată cu penalizare. Persoanele care au acumulat până la 5 ani de stagiu de cotizare peste stagiul complet specificat în proiectul de lege vor putea beneficia de acest tip de pensie. De asemenea, vor putea solicita pensia anticipată și cei care au realizat integral stagiul complet de cotizare contributiv menționat în anexa nr. 5 a proiectului de lege.

Calculul valorii pensiei anticipate

Valoarea pensiei anticipate va fi calculată prin reducerea cuantumului pensiei pentru limita de vârstă în funcție de stagiul de cotizare efectuat peste stagiul complet de cotizare contributiv și numărul de luni cu care s-a diminuat vârsta standard de pensionare. Procesul de transformare a pensiei anticipate în pensie pentru limita de vârstă va rămâne neschimbat după îndeplinirea condițiilor necesare pentru acordarea acesteia. În acest moment, pensia anticipată se convertește automat în pensie pentru limita de vârstă, beneficiind de recalcularea acesteia prin eliminarea reducerilor aplicate anterior și adăugarea eventualelor perioade de cotizare realizate în perioada de anticipare.

Te-ar putea interesa si: