Fondul de Solidaritate UE: Zeci de milioane de euro pentru românii în dificultate!

Fondul de Solidaritate UE: Zeci de milioane de euro pentru românii în dificultate!

author
1 minute, 59 seconds Read

Fondul de Solidaritate UE: Zeci de milioane de euro pentru românii în dificultate!

Comisia Europeană a aprobat solicitarea României de a accesa finanțări din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene, oferind astfel un sprijin financiar în valoare de 33,9 milioane de euro pentru cetățenii români aflați în dificultate. Această sumă se adaugă altor 141 de milioane de euro pe care Guvernul de la București le-a accesat până în prezent.

Implementarea și gestionarea ajutorului financiar nerambursabil FSUE

Secretariatul General al Guvernului (SGG) va fi responsabil de implementarea și gestionarea ajutorului financiar nerambursabil din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene. SGG va avea rolul de Autoritate Coordonatoare și de Management și va media dialogul cu serviciile Comisiei Europene, colaborând cu autoritățile de implementare convenite la nivelul diferitelor ministere de linie.

Fonduri nerambursabile în valoare de 34 milioane de euro

Un aspect particular al Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene este acoperirea pagubelor provocate de diferite calamități precum incendii de vegetație, secetă sau episoade de caniculă. Autoritățile pot solicita fonduri de la Uniunea Europeană prin mecanismul FSUE în următoarele situații: refacerea infrastructurilor și instalațiilor în domeniile energiei, apelor, telecomunicațiilor și transporturilor rutiere, feroviare și navale; finanțarea acțiunilor de intervenție pentru stingerea incendiilor de vegetație și acoperirea nevoilor imediate ale populației afectate de calamitate; curățarea și decolmatarea zonelor naturale afectate de calamitate în scopul evitării efectelor provocate de eroziunea solului.

Perioada de implementare a grantului nu poate depăși 18 luni

Grantul din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene trebuie implementat într-o perioadă de maximum 18 luni de la aprobare. Decontarea efectivă a cheltuielilor se va realiza doar după evaluarea și verificarea documentelor inițiate de beneficiarii finali.

Discuții pentru stabilirea cadrului organizatoric

În perioada următoare, Secretariatul General al Guvernului va purta discuții cu reprezentanții ministerelor implicate pentru stabilirea cadrului organizatoric necesar și elaborarea documentației justificative în baza căreia se va efectua analiza eligibilității cheltuielilor propuse pentru decontare de către beneficiarii finali.

Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene este un instrument financiar dedicat situațiilor de urgență, având ca scop decontarea unei părți din cheltuielile publice efectuate de stat în urma dezastrelor naturale. Regulamentul CE nr. 2012/2002 reglementează FSUE, conform informațiilor disponibile pe portalul online al Secretariatului General al Guvernului, sgg.gov.ro.

Te-ar putea interesa si: