Modificări la concediul de maternitate! Anunț nou de la Ministrul Muncii

Modificări la concediul de maternitate! Anunț nou de la Ministrul Muncii

author
2 minutes, 8 seconds Read

Modificări la concediul de maternitate! Anunț nou de la Ministrul Muncii

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat astăzi o serie de modificări importante în ceea ce privește concediul de maternitate. Aceste schimbări vin ca urmare a succesului înregistrat în majorarea pensiilor și în urma cerințelor impuse de Comisia Europeană.

Legea pensiilor: eliminarea plafonului de 9,4 și majorarea anuală a pensiilor

Unul dintre aspectele semnificative ale noii legi a sistemului public de pensii este eliminarea plafonului de 9,4. Această măsură a fost adoptată recent, respectând cerințele impuse de Comisia Europeană. Astfel, în 2024, românii vor primi pensiile pe care le merită.

Ministrul Muncii a subliniat că noua lege a pensiilor nu are în vedere doar un cuantum mai mare al acestora, ci reprezintă o formă de respect față de toți românii, atât cei care au muncit până acum, cât și cei care urmează să se pensioneze. În plus, pensiile vor fi majorate în fiecare an începând cu luna ianuarie.

Concediul de maternitate ca perioadă contributivă

Una dintre cele mai importante modificări anunțate de Simona Bucura-Oprescu se referă la includerea concediului de maternitate în perioadele contributive pentru calcularea pensiei. Astfel, femeile care beneficiază de acest concediu vor avea posibilitatea să adauge această perioadă în calculul pensiei lor.

Ministrul Muncii a subliniat faptul că această schimbare nu are rolul de a pedepsi femeile, ci dimpotrivă, vine în sprijinul lor și al drepturilor pe care le au. Astfel, se dorește să se asigure o mai mare echitate și recunoaștere a muncii depuse de femei în această perioadă.

Creșterea pensiilor și modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență

Pe lângă modificările aduse legii pensiilor, Comisia Europeană a aprobat și modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență al României, cu o valoare de 28,5 miliarde de euro. Această sumă va contribui la creșterea pensiilor, însă cuantumul exact al acestor majorări va varia în funcție de fiecare pensionar în parte.

Ministrul Muncii a subliniat că fiecare pensionar este unic și va beneficia de creșteri personalizate, în funcție de punctele de stabilitate, punctele de contributivitate și punctele asimilate pe care le are în sistemul public de pensii.

Astfel, modificările aduse legii pensiilor și includerea concediului de maternitate în perioadele contributive reprezintă un pas important în asigurarea unei pensii corecte și echitabile pentru toți românii. Aceste schimbări reflectă angajamentul guvernului de a respecta munca și contribuția fiecărui cetățean la sistemul public de pensii.

Te-ar putea interesa si: