Românii se confruntă cu lipsa încălzirii

Românii se confruntă cu lipsa încălzirii

author
2 minutes, 20 seconds Read

Românii se confruntă cu lipsa încălzirii

Românii se află în fața unei probleme majore în această perioadă, și anume lipsa încălzirii în locuințe. Dacă nu se mobilizează la timp, românii vor rămâne fără ajutorul de încălzire pe luna curentă. Această situație se datorează faptului că cererea pentru acordarea ajutorului de încălzire trebuie depusă până la data de 20 a unei luni. În caz contrar, banii vor fi acordați din luna următoare, dar suma va fi mai mică și nu va acoperi întreaga perioadă a sezonului rece, respectiv intervalul 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024.

Guvernul României acordă ajutor de încălzire pentru persoanele cu venituri reduse

În ciuda acestei probleme, guvernul României a decis să acorde și în acest an ajutorul de încălzire pentru persoanele care au un anumit nivel al veniturilor. Acest ajutor va fi disponibil în perioada 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024.

Ce trebuie să faci pentru a primi ajutorul de încălzire

Pentru a beneficia de acest ajutor, este necesar să depui o cerere și o declarație pe propria răspundere la primăria din raza domiciliului tău. Cererea trebuie să conțină informații despre componenta familiei, veniturile lunare și sistemul de încălzire utilizat în locuință. Veniturile lunare nu trebuie să depășească 1386 lei/persoană în cazul familiilor și până la 2053 lei/persoană în cazul persoanelor singure.

Atenție la termenele limită

Este important de menționat că termenul limită pentru depunerea cererii a fost 15 octombrie. Cu toate acestea, românii care îndeplinesc condițiile de acordare a ajutorului pot depune solicitările și după această dată. Cererile și declarațiile pe propria răspundere pot fi depuse individual sau prin intermediul asociațiilor de proprietari sau locatari, la primăria comunei, orașului, municipiului sau, după caz, a sectorului municipiului București. Acceptarea cererii pentru ajutorul de încălzire va fi comunicată până pe 15 noiembrie.

Cine poate beneficia de ajutorul de încălzire

Ajutorul de încălzire pentru sezonul rece poate fi solicitat de familiile cu venituri nete lunare mai mici de 1.386 lei per membru sau persoanele singure care câștigă până în 2.053 lei pe lună. Categoriile de ajutoare pentru încălzire sunt următoarele, în funcție de sistemul de încălzire utilizat în locuință: ajutor pentru încălzirea locuinței cu energie termică în sistem centralizat, ajutor pentru gaze naturale, ajutor pentru energie electrică și ajutor pentru combustibili solizi și/sau petrolieri. Pe lângă ajutorul pentru încălzirea locuinței, persoanele cu venituri mici pot primi și un ajutor financiar suplimentar pentru energie, care să acopere o parte din consumul energetic al gospodăriei. Acest ajutor este acordat lunar pe parcursul întregului an și poate fi cumulat cu ajutorul pentru încălzire, conform avocatnet.ro.

Te-ar putea interesa si: