Bani de la UE pentru modificarea PNRR!

Bani de la UE pentru modificarea PNRR!

author
1 minute, 47 seconds Read

Bani de la UE pentru modificarea PNRR!

Uniunea Europeană a dat undă verde pentru modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României. Decizia a fost evaluată pozitiv în cadrul reuniunii consiliului miniștrilor pentru Afaceri Economice și Financiare – ECOFIN și urmează ca, în scurt timp, Consiliul Uniunii Europene să emită o nouă decizie de punere în aplicare.

Undă verde pentru modificarea PNRR

În cadrul reuniunii consiliului miniștrilor pentru Afaceri Economice și Financiare – ECOFIN, a fost evaluată pozitiv modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR). Modificarea include capitolul REPowerEU (Componenta 16) și are o alocare de 28,5 miliarde euro, acoperind 66 de reforme și 111 investiții.

Accent pe tranziția către sustenabilitate și energie verde

Modificarea PNRR pune un accent hotărât pe tranziția către sustenabilitate și energie verde. Prin capitolul REPowerEU, România va beneficia de fonduri nerambursabile suplimentare în valoare de 1,4 miliarde euro. Acest capitol cuprinde două noi reforme și șapte investiții care se axează pe accelerarea producerii de energie verde, pe creșterea eficienței energetice a clădirilor și pe recalificarea și perfecționarea forței de muncă în domeniul generării de energie verde.

Alte modificări incluse în PNRR

Planul modificat al României pune un accent puternic pe tranziția verde, alocând 44,1% din fondurile disponibile pentru măsuri care sprijină obiectivele climatice. De asemenea, se prevede creșterea alocării fondurilor pentru tranziția digitală a țării.

Planul revizuit include și modificările PNRR în urma aplicării articolului 11 alineatul (2) din Regulamentul de instituire a Mecanismului de Redresare și Reziliență. Aceste modificări au condus la diminuarea alocării componentei de grant cu 2,11 miliarde euro. De asemenea, sunt incluse ajustări generate de creșterea prețurilor la materiale de construcții și întreruperea lanțurilor de aprovizionare.

Planul Național de Redresare și Reziliență revizuit aduce România mai aproape de un viitor sustenabil și aliniat la standardele contemporane. Alocarea fondurilor pentru investiții în energie verde și tranziția digitală va contribui la dezvoltarea unei societăți mai moderne și adaptate la noile provocări globale.

Te-ar putea interesa si: