România dorește să se desprindă de Bulgaria pentru aderarea la Schengen
România își propune să se desprindă de Bulgaria în ceea ce privește aderarea la Spațiul Schengen. Premierul Marcel Ciolacu a declarat într-un interviu pentru Bloomberg că intenționează să ceară o întâlnire extraordinară pentru a reexamina candidatura României. Scopul este de a obține acceptul Austriei și Olandei pentru a adera la acest spațiu.
România vrea să se desprindă de Bulgaria pentru a intra în Schengen
În cadrul aceluiași interviu, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că va solicita guvernului spaniol, care deține președinția rotativă a Uniunii Europene, să organizeze o ședință extraordinară a consiliului JAI în decembrie. Scopul acestei întâlniri este reexaminarea candidaturii României la Spațiul Schengen. Întâlnirea va avea loc după alegerile din Olanda, pe 22 noiembrie, moment în care situația politică ar putea suferi modificări.
Pe lângă aceasta, Marcel Ciolacu a menționat că România ar putea lua în considerare decuplarea de Bulgaria în vederea aderării la Spațiul Schengen, mai ales având în vedere votul negativ al Olandei împotriva vecinilor bulgari.
Nedreptatea refuzului aderării
Premierul României a numit eșecul aderării la Schengen o „profundă nedreptate”, afirmând că va solicita o întâlnire extraordinară și va examina măsurile legale pentru a depăși această situație. Marcel Ciolacu a evidențiat solidaritatea pe care țara noastră a arătat-o aliaților din UE și NATO, în special în ceea ce privește criza cerealelor.
„România este statul care a gestionat cea mai mare parte a tranzitului exporturilor ucrainene. Este o necesitate pentru Europa să includă România și Bulgaria în Spațiul Schengen”, a declarat Marcel Ciolacu.
Soluții pentru a constrânge Austria
Cu referire la „veto-ul nejustificat” al Austriei, Ciolacu a menționat că guvernul său ia în considerare acțiuni în justiție la Curtea Europeană de Justiție. El a criticat guvernul austriac, afirmând că Austria beneficiază de protecție aeriană în cadrul UE, în calitate de non-membru NATO, în timp ce România, ca membru al alianței, contribuie la apărarea regiunii.
„Este foarte greu pentru mine să accept faptul că Austria beneficiază de inițiativa European Sky Shield, chiar dacă este o țară neutră, în timp ce România aloca 2,5% din PIB pentru apărare”, a spus Ciolacu.
Austria și Olanda au blocat aderarea României la Spațiul Schengen anul trecut în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne al UE. Veto-ul guvernului olandez se concentrează asupra Bulgariei.