"Bani de la stat, fără dobândă, pentru 45-ani. Condiții?"

„Bani de la stat, fără dobândă, pentru 45-ani. Condiții?”

author
2 minutes, 30 seconds Read

Bani de la stat, fără dobândă, pentru 45-ani. Condiții?

Începând din această lună, Guvernul României a lansat două programe de creditare menite să sprijine tinerii și familiile în nevoie. Programul Student Invest și programul Family Start oferă bani de la stat, cu dobândă zero, pentru cei cu vârste de până la 45 de ani. Acest lucru înseamnă că tinerii pot accesa împrumuturi la bănci cu dobândă foarte mică sau chiar zero, beneficiind de garanția Guvernului.

Programul Family Start

Programul Family Start are ca scop sprijinirea familiilor sau a celor care doresc să își întemeieze o familie. Persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani pot solicita un împrumut de până la 150.000 de lei (30.000 de euro) pe o perioadă de cel mult zece ani. Cu toate acestea, există anumite condiții pentru a putea beneficia de acest program. Venitul net pe membru de familie trebuie să fie de minimum 6.000 de lei sau 7.500 de lei în cazul familiilor monoparentale, adică venituri peste medie. De asemenea, solicitantul trebuie să demonstreze cum va utiliza banii, existând o listă a cheltuielilor eligibile.

Cheltuielile eligibile pot include organizarea nunții, cu un plafon de maximum 20.000 de lei, plata creșei, grădiniței sau școlii pentru copii, achiziționarea unei mașini noi sau second-hand, renovarea casei, cumpărarea de mobilier și electrocasnice, precum și plata unui avans pentru o locuință nouă.

Un avantaj major al programului Family Start este că suma de 30.000 de euro poate fi utilizată pentru a rambursa anticipat un credit ipotecar mai vechi, inclusiv în cazul programelor Prima Casă sau Noua Casă. Statul acoperă 75% din dobândă, reducând astfel considerabil rata lunară.

Programul Student Invest

Programul Student Invest este destinat tinerilor cu vârste de până în 40 de ani care sunt înscriși la o universitate. Aceștia pot solicita un împrumut de până în 75.000 de lei pe o perioadă de zece ani. În acest caz, statul acoperă integral dobânda, oferind astfel un împrumut fără dobândă. Similar programului Family Start, există o listă cu cheltuieli eligibile, care includ taxele de studii, chirie, tratamente medicale, achiziționarea unei mașini și plata unui avans pentru o locuință nouă.

Un aspect important al acestui program este că beneficiarii vor plăti doar suma împrumutată, fără dobânzi sau alte comisioane.

Termene și plafon

Aceste credite pot fi accesate până la finalul anului, însă există un plafon de 250 de milioane de lei pentru fiecare program. Prin urmare, cei interesați trebuie să se grăbească, deoarece se aplică regula primul venit, primul servit.

Astfel, Guvernul României își propune să ofere sprijin financiar tinerilor și familiilor în nevoie prin programele Student Invest și Family Start. Aceste programe oferă bani de la stat, cu dobândă zero sau foarte mică, pentru cei cu vârste de până la 45 de ani, facilitând astfel accesul la credite și ajutând la îmbunătățirea calității vieții acestora.

Te-ar putea interesa si: