Percheziții în cazul afaceriștilor de fier vechi: Prejudiciu de peste 13 milioane de euro

Percheziții în cazul afaceriștilor de fier vechi: Prejudiciu de peste 13 milioane de euro

author
2 minutes, 38 seconds Read

Percheziții în cazul afaceriștilor de fier vechi: Prejudiciu de peste 13 milioane de euro

Polițiștii din București și procurorii au efectuat percheziții la 42 de adrese din București și trei județe într-un dosar penal privind afaceriștii cu fier vechi. Prejudiciul estimat în acest caz este de peste 13 milioane de euro.

Cercetări în domeniul comercializării deșeurilor reciclabile

Polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București și Parchetului de pe lângă Tribunalul București desfășoară 42 de percheziții domiciliare în București și județele Ilfov, Călărași și Vâlcea. Acestea au loc în locuințele unor persoane suspectate de ilegalități în domeniul comercializării deșeurilor de materiale reciclabile feroase și neferoase.

Evaziune fiscală și alte infracțiuni

În urma cercetărilor, s-a constatat că 28 de persoane fizice și juridice sunt implicate în două dosare penale. Acestea sunt suspectate de constituirea unui grup infracțional organizat, spălare de bani și evaziune fiscală.

Modul de operare al infractorilor

Anchetatorii au descoperit că suspecții ar fi creat circuite comerciale fictive în perioada 2016-2022. Aceștia foloseau societăți cu un comportament atipic pentru a înregistra documente false de achiziții de deșeuri de materiale reciclabile de la persoane fizice. Suma obținută din vânzarea acestor bunuri era transferată în conturile bancare prin diverse retrageri numerar, pe baza unor justificări nereale. De asemenea, aceștia ar fi omis să evidențieze în contabilitate livrările către diferiți parteneri beneficiari, cu scopul de a evita plata obligațiilor fiscale.

Prejudiciu major adus bugetului de stat

Suspecții controlau în fapt sau în drept 16 societăți comerciale și în urma acțiunilor lor s-a produs un prejudiciu total de 66.000.000 de lei la bugetul de stat. Acesta reprezintă impozitul pe profit rezultat din vânzări și impozitul pe profit rezultat din achiziții de la persoane fizice și juridice.

Măsuri legale pentru recuperarea prejudiciului

Pentru a recupera prejudiciul cauzat, vor fi dispuse măsuri legale. Perchezițiile au ca scop documentarea și investigarea activității infracționale a persoanelor implicate, identificarea bunurilor și înscrisurilor folosite în săvârșirea infracțiunilor și conducerea suspecților la sediul Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române pentru audieri și dispunerea de măsuri.

Colaborare între forțele de ordine

Acțiunea este coordonată de polițiștii din cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice, Direcția de Investigații Criminale, Serviciile de Investigare a Criminalității Economice – D.G.P.M.B., I.P.J. Ilfov și I.P.J. Vâlcea. Forțele de ordine beneficiază de sprijinul specialiștilor criminaliști ai Institutului Național de Criminalistică, luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei și Grupării de Jandarmi Mobilă ”Matei Basarab” Ploiești.

Te-ar putea interesa si: