Turneu prezidențial de 10 zile în Africa: Iohannis în Kenya

Turneu prezidențial de 10 zile în Africa: Iohannis în Kenya

author
2 minutes, 6 seconds Read

Președintele Klaus Iohannis începe un turneu prezidențial de 10 zile în Africa

Președintele Klaus Iohannis urmează să înceapă o serie de vizite oficiale în Africa, care vor include Kenya, Tanzania, Senegal și Cabo Verde. Aceste țări africane sunt recunoscute pentru potențialul turistic ridicat. Cu toate acestea, această călătorie este una costisitoare în contextul situației financiare precare a României.

Președintele călătorește cu un avion de lux

Administrația Prezidențială a precizat că președintele Klaus Iohannis va călători în Africa cu un avion de lux model Gulfstream G550, închiriat de la Global Jet Luxemburg. Acest avion este bine dotat și include chiar și un duș. Autonomia de zbor a acestuia este de 12.500 de kilometri, ceea ce înseamnă că poate zbura din Sibiu până aproape de Antarctica fără escală.

Creșterea fondului pentru deplasările externe

Chiar dacă banii pentru deplasările externe din acest an erau aproape epuizați încă din luna iunie, Administrația Prezidențială a mărit fondul cu 7,5 milioane de lei (1,5 milioane de euro), conform g4media.ro. Această creștere a fondului a permis desfășurarea turneului prezidențial în Africa.

Programul vizitei în Kenya, Tanzania, Senegal și Cabo Verde

În Kenya, președintele Klaus Iohannis va avea consultări politice bilaterale cu președintele William Ruto și va participa la o întâlnire la sediul ONU de la Nairobi, cu directorul executiv al UNEP. De asemenea, vor fi semnate documente privind mediul și cooperarea politică, iar România va face o donație pentru o școală kenyană în cadrul programului său de asistență pentru dezvoltare.

În Tanzania, președintele Iohannis va avea consultări politice cu președintele Samia Suluhu Hassan.

În Cabo Verde, președintele României se va întâlni cu președintele Cabo Verde, José Maria Neves, dar și cu alți oficiali importanți din țară. De asemenea, se va întâlni cu foști studenți din Cabo Verde care au studiat în România.

În Senegal, președintele Klaus Iohannis va avea consultări politice cu președintele Macky Sall. Vizita va include și participarea la inaugurarea Casei Națiunilor Unite din Senegal, care va găzdui cele 34 de agenții ale ONU prezente în țară. Președintele va avea și o întâlnire cu foști studenți senegalezi care au studiat în România.

Turneul prezidențial se va încheia pe 23 noiembrie, după zece zile de vizite și întâlniri diplomatice în cele patru țări africane.

Te-ar putea interesa si: