Ninge în România! Avertizare ANM: Cod galben vânt până duminică

Ninge în România! Avertizare ANM: Cod galben vânt până duminică

author
2 minutes, 2 seconds Read

Ninge în România! Avertizare ANM: Cod galben vânt până duminică

România se pregătește să primească prima ninsore a sezonului, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). Începând de astăzi, în țară vor intra în vigoare mai multe coduri galbene de vreme rea, printre care și lapoviță și ninsoare. ANM a emis o atenționare cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă până duminică seara.

Începe să ningă în România

Potrivit meteorologilor, vântul va avea intensificări în mai multe regiuni ale țării, precum Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Transilvania. Vitezele vântului vor varia între 55 și 65 km/h, ajungând izolat peste 70 km/h. De asemenea, în zona montană înaltă se vor semnala viscol și ninsori.

În zonele montane, precipitațiile vor fi mixte, iar la altitudini de peste 1.400 de metri se vor înregistra ninsori semnificative, cu cantități de 20-30 l/mp. În Carpații Orientali se va depune un strat de zăpadă mai consistent. Vântul va atinge viteze de 60-80 km/h în zona montană și peste 90-100 km/h la altitudini mai mari de 1.700 de metri, ceea ce va duce la perioade de viscol și vizibilitate scăzută.

Vânt puternic, ninsoare și viscol începând de duminică

Situația se va agrava în ziua de duminică, când vântul va continua să se intensifice în regiunile Dobrogea, Muntenia și sudul Transilvaniei. Vitezele vântului vor fi de aproximativ 55-65 km/h, cu unele zone unde se vor înregistra viteze de peste 70 km/h.

În zona Carpaților Orientali se așteaptă ninsori moderate cantitativ, cu aproximativ 10-15 l/mp de precipitații și formarea unui strat de zăpadă. Vântul va sufla cu rafale de 60-80 km/h în zona montană și cu viteze de peste 90-110 km/h la altitudini mai mari de 1.700 de metri. De asemenea, se vor înregistra perioade de viscol și vizibilitate scăzută.

ANM avertizează că intensificările vântului vor fi prezente și în restul teritoriului, cu viteze de 45-55 km/h. În dimineața zilei de duminică, în estul Transilvaniei și Maramureș se vor semnala precipitații mixte.

Populația este îndemnată să fie precaută în această perioadă și să evite deplasările în zonele afectate de condiții meteo nefavorabile. Autoritățile locale sunt pregătite să intervină în caz de necesitate și să asigure condiții de siguranță.

Te-ar putea interesa si: