Investigație în Portul Constanța: 40.000 tone de îngrășăminte suspecte descoperite

Investigație în Portul Constanța: 40.000 tone de îngrășăminte suspecte descoperite

author
2 minutes, 39 seconds Read

Investigație în Portul Constanța: 40.000 tone de îngrășăminte suspecte descoperite

Procurorii au pus sub sechestru o încărcătură suspectă și au deschis o anchetă în Portul Constanța. E vorba despre 40.000 de tone de îngrășământ (uree) bănuită că provine din Rusia sau Belarus. Marfa era marcată ca provenind din Uzbekistan.

Anchetă în Portul Constanța

Procurorii au pus sub sechestru o încărcătură suspectă de 40.000 de tone de îngrășământ (uree) în Portul Constanța, cu informații indicând că ar proveni din Rusia sau Belarus, conform unor surse citate de Economedia.

Marfa falsificată

Deși marfa era declarată ca fiind originară din Uzbekistan, firma din această țară indicată ca producătoare a negat oficial orice relație comercială cu compania care a adus produsele în România. Uzbekii au declarat că documentele pe baza cărora a fost expediată marfa sunt falsificate.

Aceste documente pretins falsificate menționează că marfa a fost încărcată în portul rusesc Sankt Petersburg, însă autenticitatea acestei informații este incertă.

Suspiciuni privind proveniența mărfii

Firma românească care intenționa să achiziționeze marfa a confirmat pentru Economedia că verifică proveniența acesteia, existând suspiciuni că provine din Rusia sau Belarus, și a precizat că nu a finalizat tranzacția cu comerciantul.

Nava Mabrokah a sosit în Portul Constanța la data de 3 noiembrie, la ora 5.30. Conform informațiilor furnizate de Economedia, încărcătura navei constă în 40.000 de tone de uree, un îngrășământ pe bază de azot, evaluat la aproximativ 16 milioane de dolari la prețul din luna octombrie de 411 dolari per tonă de uree.

Firma din Uzbekistan neagă apartenența îngrășămintelor

Deși marfa este etichetată ca fiind produsă de compania uzbecă Uzkimyoimpeks LLC, aceasta a emis un comunicat de presă luni, 6 noiembrie, în care a afirmat că ureea nu a fost fabricată în Republica Uzbekistan și că documentele de însoțire a mărfii sunt falsificate.

„Compania Agroyara FZCO din Dubai, în numele companiei libaneze Agro Lebanon Sarl, pe baza unor documente falsificate, a trimis 40.000 de tone de uree, pretins achiziționate de la Uzkimyoimpeks LLC, către compania românească Prime Capital Invest S.R.L., în portul Constanța (România). Vă informăm că acest contract și documentele de însoțire specificate în el sunt false. Nu există relații contractuale între Uzkimyoimpeks LLC și compania Agroyara FZCO din Dubai, iar cele 40 de mii de tone de uree menționate mai sus nu au fost produse în Republica Uzbekistan. Rugăm partenerii și clienții noștri să nu aibă încredere în escrocii care acționează ilegal pe baza unor astfel de documente false!”, arată un comunicat de presă publicat pe site-ul companiei uzbece.

Investigație în desfășurare

În prezent, procurorii sunt dedicați investigării originii mărfii. Într-un stadiu inițial, nava care a transportat marfa a fost reținută în Port pentru a fi supusă unor verificări, iar echipajul a fost interogat. Cu toate acestea, între timp, nava a fost autorizată să părăsească portul. Marfa a fost descărcată și este în curs de verificare la Vama Constanța.

Te-ar putea interesa si: