Mircea Geoană, lider încrezut în toate măsurătorile

Mircea Geoană, lider încrezut în toate măsurătorile

author
2 minutes, 0 seconds Read

Mircea Geoană, lider încrezut în toate măsurătorile

Secretarul general adjunct NATO, Mircea Geoană, se află pe primul loc în topul încrederii în toate măsurătorile, conform directorului INSCOP, Remus Ștefureac. Aceasta este o premieră pentru un candidat independent înaintea alegerilor prezidențiale.

Mircea Geoană, pe primul loc în topul încrederii

Remus Ștefureac, sociologul care a comentat poziționarea lui Mircea Geoană în topul încrederii românilor pentru alegerile prezidențiale, consideră că este o situație inedită în istoria alegerilor prezidențiale din România. În opinia sa, niciun alt candidat independent nu a reușit să obțină o cotă mare de încredere în această perioadă.

Ștefureac a subliniat faptul că Mircea Geoană are o carieră politică lungă și că a fost ambasador al României în SUA în timpul mandatului de președinte al lui Emil Constantinescu. De asemenea, Geoană beneficiază de încrederea românilor datorită funcției pe care o deține în cadrul NATO.

Un alt aspect important menționat de sociolog este faptul că alegerile prezidențiale atrag un număr mare de votanți care nu au nicio legătură cu mobilizările de partid și nu sunt interesați de aceste aspecte. Astfel, aproximativ un milion și jumătate până la două milioane de alegători pot fi influențați de candidați independenți precum Mircea Geoană.

Un eventual vot de protest în 2024

Remus Ștefureac a atras atenția asupra ascensiunii curentului populist suveranist și ultraradical în ultimii ani, ca urmare a scăderii credibilității politicienilor tradiționali și a clasei politice în general. El consideră că alegerile prezidențiale din 2024 vor fi dominate de acest fenomen și vor reprezenta un vot de protest al românilor.

Sociologul afirmă că anul 2024 va fi marcat de alegerile prezidențiale, care vor absorbi toată energia politică și electorală. Dezbaterile și orientările politice se vor contura în perioada septembrie-decembrie și vor influența și alegerile europarlamentare din luna iunie a acelui an.

În privința liderilor partidelor de extremă dreapta, Remus Ștefureac estimează că George Simion și Diana Șoșoacă au împreună aproximativ 30% din voturi. Există posibilitatea ca unul dintre aceștia să intre în turul doi al alegerilor prezidențiale dacă vor coopera și vor rămâne în cursă doar cu un candidat. În plus, Ștefureac a observat o creștere a popularității Dianei Șoșoacă în ultimele luni.

Te-ar putea interesa si: