CCR explică interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat

CCR explică interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat

author
1 minute, 43 seconds Read

CCR explică interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat

Curtea Constituțională a României (CCR) a făcut publică motivarea în cazul legii care a interzis cumulul pensiei cu salariul la stat. Această lege fusese declarată neconstituțională în urma unui control a priori efectuat de către CCR.

Motivarea CCR

Curtea Constituțională a publicat motivarea Deciziei nr. 521/2023, prin care a declarat neconstituțională legea prin care parlamentul a interzis cumulul pensiei cu salariul la stat. În motivarea sa, CCR a respins criticile de neconstituționalitate extrinsecă, referitoare la o presupusă încălcare a ordinii de sesizare a celor două camere ale Parlamentului. Cu toate acestea, CCR a admis criticile de constituționalitate intrinsecă și a stabilit că legea încalcă mai multe prevederi constituționale.

Soluția CCR

Soluția a fost pronunțată în unanimitate, cu toate că judecătoarele Simina Tănăsescu și Iulia Scântei au avut argumente diferite în susținerea soluției și au redatat o opinie concurentă. Astfel, legea prin care se interzicea cumulul pensiei cu salariul la stat a fost declarată neconstituțională de către CCR.

Numărul beneficiarilor

La data de 1 ianuarie 2020, în România erau înregistrate 88.134 de persoane care beneficiau de cumulul pensiei cu salariul la stat. Această măsură a fost introdusă pentru a reglementa situația bugetarilor care își primeau pensia și continuau să lucreze în sectorul public.

Contestația ICCJ

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a sesizat Curtea Constituţională pe 29 iunie cu privire la modificările aduse legii privind pensiile de serviciu și legea privind cumulul pensiei cu salariul. Ambele legi trecuseră de Parlament pe 28 iunie și se aflau în faza de control al constituţionalităţii înainte de a fi trimise spre promulgare către președintele Klaus Iohannis.

Concluzie

Motivarea CCR privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat a fost făcută publică. Curtea Constituțională a declarat legea neconstituțională, invocând încălcarea unor prevederi constituționale. Numărul beneficiarilor acestui cumul se ridică la 88.134 de persoane, iar ÎCCJ a contestat această decizie.

Te-ar putea interesa si: