Impozite și taxe în România: Cât plătim statului?!
O analiză făcută de Romanian Business Leaders ne arată cât ne ia statul român din salariu brut, comparativ cu alte țari din Europa.
Cât ne ia statul român din salariu?
Deși una dintre principalele măsuri pe care guvernul Ciolacu o anunța de când a fost învestit, era relaxarea taxării muncii, reducerea taxelor și impozitelor pe care un angajat le plătește la stat, nu s-a întâmplat până acum, notează Antena 3 CNN.
Analiza Romanian Business Leaders
Analiza făcută de Romanian Business Leaders ne arată cați bani ia statul din salariul brut al unui român, comparativ cu alte 16 state de pe continent.
Calculele pentru salariul brut de 1.000 de euro
Pentru acest calcul, s-a luat în considerare un salariu brut de 1.000 de euro pe lună sau 5.000 de lei.
Astfel, din calcule reiese că 42,8% se duce la stat sub formă de taxe și impozite, iar 57,2% merge în buzunarul cetățeanului.
Detalii despre taxele și impozitele plătite
Din salariul brut de cinci mii de lei, 2.140 de lei merg în visteria statului și 2.860 de lei ajung la angajat sub formă de salariu net.
Comparare cu alte țări
Pe de altă parte, un angajat de la sud de Dunăre, din Bulgaria, cu același salariu brut ca și cel al unui român, adică o mie de euro, rămâne cu 653 de euro în buzunar, fața de 572 de euro ai unui român, dar mai puțin decât un cetățean din Olanda care are un salariu net de 746 de euro.
De fapt dacă ne uităm la lista de state analizate, observăm că taxarea muncii la noi în țară este una dintre cele mai mari, plasându-ne pe locul 16 sub Ungaria și chiar sub Slovenia sau Serbia, mai scrie sursa citată.