Gregorian Bivolaru obține 50.000 euro despăgubiri de la Statul Român

Gregorian Bivolaru obține 50.000 euro despăgubiri de la Statul Român

author
2 minutes, 15 seconds Read

Gregorian Bivolaru obține 50.000 euro despăgubiri de la Statul Român

Gregorian Bivolaru, fondatorul Mișcării de Integrare Spirituală în Absolut (MISA), a câștigat un proces împotriva Statului Român și va primi o despăgubire în valoare de 50.000 de euro. El reclamă faptul că a fost cercetat și judecat timp de aproape 17 ani într-un dosar penal, în final fiind achitat.

Dosarul MISA: O lungă bătălie juridică

Dosarul grupării MISA a fost deschis în anul 2004, iar Gregorian Bivolaru a fost acuzat de trafic de persoane și constituirea unui grup infracțional organizat. Procesul s-a judecat pe fond la Tribunalul Sibiu și, recent, a avansat la Curtea de Apel Alba Iulia.

Achitarea inculpaților și despăgubirea acordată

Prin sentința penală din ianuarie 2020, Tribunalul Cluj a dispus achitarea inculpaților pentru infracțiunile de constituire a unei organizații cu caracter fascist, rasist ori xenofob și trecerea ilegală a frontierei unui stat străin, precum și pentru alte infracțiuni. Instanța a respins acuzațiile de trafic de persoane, asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, discriminare, promovarea ideologiei fasciste și negarea Holocaustului.

În urma acestei decizii, Gregorian Bivolaru a solicitat daune de la Statul Român, pe care le-a obținut în valoare de 50.000 de euro. El susține că opinia publică a fost intoxicată cu imaginea unei comunități asociale și că MISA a fost stigmatizată drept o sectă periculoasă.

Abuzurile și persecuțiile împotriva practicanților yoga

Gregorian Bivolaru afirmă că atât el, cât și cursanții Școlii de yoga MISA au fost supravegheați constant începând cu anul 1990 de către serviciile secrete românești. El susține că acțiunile împotriva MISA au atins apogeul în data de 18 martie 2004, când au avut loc descinderi masive la sediile organizației, fiind implicați peste 130 de procurori, jandarmi și polițiști.

Bivolaru consideră această operațiune ca fiind o încălcare a legii și afirmă că au fost fabricate două dosare penale împotriva sa. El adaugă că aceste abuzuri au fost urmate de racolarea unor „victime” dispuse să furnizeze declarații false incriminatoare.

O decizie definitivă în favoarea lui Gregorian Bivolaru

DIICOT și una dintre victimele presupuselor infracțiuni au depus apel împotriva sentinței de achitare, însă Curtea de Apel Cluj a respins apelurile și a confirmat decizia tribunalului. Astfel, despăgubirile acordate lui Gregorian Bivolaru de către Statul Român au devenit definitive în data de 16 februarie 2021.

Această sentință reprezintă o victorie pentru Gregorian Bivolaru și MISA, care au luptat timp de mulți ani în instanță pentru a-și dovedi nevinovăția și a obține repararea prejudiciilor aduse reputației lor.

Te-ar putea interesa si: