Formula calcul pensii de la 1 ianuarie. Doamnele pot ieși la pensie mai devreme

Formula calcul pensii de la 1 ianuarie. Doamnele pot ieși la pensie mai devreme

author
2 minutes, 56 seconds Read

Formula calcul pensii de la 1 ianuarie. Doamnele pot ieși la pensie mai devreme

Proiectul privind Legea Pensiilor ar putea fi adoptat pe repede înainte în chiar în ședința de astăzi a Camerei Deputaților care este și for decizional. Un vot favorabil ar permite creșterea pensiilor cu 13,8, (rata inflației) de la 1 ianuarie 2024.

Aumentarea pensiilor începând cu 1 ianuarie

Așadar, noile amendamente din Legea Pensiilor stipulează că de la 1 ianuarie pensionarii vor încasa cu 13,8% mai mult. În cifre, acest procent înseamnă o creștere a punctului de pensie de la 1.785 de lei la 2.032. A doua majorare ar urma să fie aplicată de la 1 septembrie 2024, moment la care intră în vigoare schema de recalculare a tuturor pensiilor. Astfel, sunt estimate creșteri chiar și de 80%, informează publicația Adevărul.

Cum vor crește veniturile seniorilor

În formula actuală din Legea Pensiilor indexarea cu rata inflației (13,8%) era prevăzută și calculată după formula elvețiană. Adică, de la 1 ianuarie pensionarii vor primi mai mult cu 13,8%+ 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut.

La capitolul stagiu complet de cotizare, în varianta finală din Legea pensiilor, stagiul este considerat complet după 35 de ani de cotizare. Atât pentru femei cât și pentru bărbați. Totodată, se vor acorda puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare care depășesc 25 de ani după cum urmează:

– +0,5 puncte/an pentru intervalul 26 – 30 de ani;

– +0,75 puncte/an pentru intervalul 31 – 35 de ani;

– +1 punct/an începând de la 36 de ani.

Cu toate că pragul vârstei de pensionare va fi același și pentru femei și pentru bărbați, femeilor vor beneficia de câteva avantaje, dacă le putem numi astfel. Anume: vârsta de pensionare se va reduce cu 6 luni pentru fiecare copil, dar nu mai mult de 3 ani și 6 luni.

Procesul de recalculare al pensiilor

De remarcat este faptul că perioada aferentă concediului maternal este considerată perioadă contributivă în amendamentul din Legea Pensiilor. Actul normativ a fost votat săptămâna trecută, după doar câteva ore de dezbateri.

Pe lângă majorarea pragului de pensionare pentru femei la 65 de ani, doamnele care își vor continua activitatea pe piața muncii vor fi recompensate cu o serie de bonusuri.

„Aplicarea formulei de calcul doar pentru noii pensionari nu reprezintă o opțiune, deoarece excluderea de la aplicarea noii formule a pensiilor aflate în plată ar reprezenta o nouă inechitate, ceea ce ar genera noi nemulțumiri și, pe cale de consecință, obținerea drepturilor în instanță”, se subliniază în expunerea de motive a proiectului.

Altfel spus, după ce Legea Pensiilor va fi publicată în Monitorul Oficial, angajații caselor de pensii vor trece la recalculare. În privința stagiului minim de cotizare, acesta a fost stabilit la 15 ani atât pentru femei cât și bărbați. Legea pensiilor ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2035, potrivit Adevărul.ro.

Reducerea vârstei de pensionare cu 6 luni pentru fiecare copil

Pensia anticipată poate fi solicitată cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare în situația în care persoana a cotizat cu 5 ani peste stagiul complet de cotizare. De menționat este faptul că pensia anticipată va fi penalizată pentru fiecare lună de anticipare, după cum urmează:

– „0,4% dacă perioada de stagiu de cotizare realizată peste stagiul complet de cotizare contributiv este de până la 1 an, între un an și 2 ani penalizarea este de 0,35%, între 2 și 3 ani – 0,30%, între 3 și 4 ani – 0,25%, între 4 și 5 ani – 0,20%”, potrivit reglementărilor din Legea Pensiilor.

Te-ar putea interesa si: