Amenzi de 10.000-20.000 lei pentru nerespectarea drapelului României

Amenzi de 10.000-20.000 lei pentru nerespectarea drapelului României

author
1 minute, 51 seconds Read

Amenzi de 10.000-20.000 lei pentru nerespectarea drapelului României

Forul legislativ a adoptat prin votul final din Camera inferioară a Parlamentului propunerea lui Nicolae Ciucă care prevede amenzi între 10.000 și 20.000 de lei pentru inscripționarea drapelului cu alte însemne și simboluri decât cele aprobate prin legea sau regulamente militare.

Parlamentul a validat actul normativ pentru modificarea și completarea Legii nr. 75/1994

La inițiativa fostului premier depusă în 31 mai 20023, Parlamentul a validat actul normativ pentru modificarea și completarea Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice.

Nicolae Ciucă propune amenzi între 10.000 și 20.000 de lei

Astfel, s-a introdus un nou amendament care stipulează urmăroarea interdicție: „Pe drapelul României nu pot fi adăugate alte inscripții și simboluri în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare”. Al doilea om în Stat, președintele Senatului, Nicolae Ciucă a explicat că interdicția amintită trebuie înțelească ca fiind primul pas în „cosacrarea sacralității drapelului național ca și simbol național și constituțional”.

Dispoziția se aplică fără excepții

Prin urmare, Ciucă urmărește ca dispoziția legală să fie respectată fară excepții. Totodată consideră că se impune și un „al doilea pas nomativ” care constă în reglementarea sancțiunilor aplicate în cazul nerespectării interdicției stipulată în art. I din Legea 176/2023. „Pângărirea drapelului României, ca simbol național, prin atașarea de însemne peste culorile naționale constitue o abatere gravã de la ordinea publicã și trebuie sancționatã proporțional, cu amendã în cuantum ridicat, pentru a descuraja astfel de fapte antinaționale”, afirmă Nicolae Ciucă.

Amenzi uriașe pentru pângărirea drapelului național

În aceste condiții proiectul completează actul normativ amintit, propus de fostul ministru, prin precizarea în mod expres a sancțiunii în cuantum de 10.000 de lei până la 20.000 de lei pentru încălcarea dispozițiilor altele decât cele militare sau stabilite prin lege.

Conform parcursului legislativ, inițiativă va merge la Administrația Prezidențială pentru promulgare și ulterior va fi publicată în Monitorul Oficial, potrivit Profit.ro.

Te-ar putea interesa si: