Economisiți lunar pentru pensie de 1.000 € în 2023!

Economisiți lunar pentru pensie de 1.000 € în 2023!

author
2 minutes, 36 seconds Read

Economisiți lunar pentru pensie de 1.000 € în 2023!

Tinerii activi acum pe piața muncii poate că nu-și fac încă socoteli pentru momentul pensionării. Un lucru este cert: timpul nu iartă pe nimeni! După o anumită vârstă încep să apară întrebările de genul ”câți bani voi câștiga după ce mă voi pensiona”. ”îmi vor ajunge banii din pensie, voi avea destul pentru un trai decent?

Câți banii trebuie să economisesc pentru o pensie de 1.000 de euro

În loc să călcăm pe urmele doctorului Nostradamus căutăm răspunsul în trâmbițata Lege a Pensiilor. Prima certitudine apare numaidecât. Pragul de pensionare crește până la 65 de ani și pentru femei, în condițiile în care media speranței de viață România este de 72-73 de ani.

Sumele necesare pentru o pensie de 1.000 de euro

Așadar dacă luăm în calcul pragul de pensionare la 65 de ani constatăm că bărbații vor avea nevoie de 180.000 de euro în conturi pentru a beneficia de o pensie de 1.000 de euro pe lună. Pentru doamne suma este mai mare, femeile vor avea nevoie de aproximativ 228.000 de euro în conturi și nu din motive discriminatorii, ci pentru că ele trăiesc mai mult cu patru ani, cel puțin așa indică datele statistice.

Instrumente de economisire și investiții

Sumele sunt extrem de mari pentru cel puțin jumătate din populația activă. Banii economisiți la saltea nu sunt o idee bună pentru că economia lucrează în defavoarea cetățeanului de rând. Are grijă inflația. Prin urmare, trebuie să ne orientăm spre diferite instrumente de economisire și de investiții.

Suma lunară necesară pentru economisire

Bărbații trebuie să economisească 100 de euro lunar, în timp ce doamnele vor trebui să pună deoparte 130 de euro lunar.

Supoziții și variabile

Desigur, trebuie precizat că pe lângă suma respectivă statul pune la bătaie și el pensia bazată pe contributivitate. Însă, supoziția aceasta are variabile destule. De exemplu, sustenabilitatea sistemului public de pensii este în strânsă legătură cu forța de muncă efectivă de care dispune statul.

Provocările sistemului public de pensii

Iar la acest capitol România nu stă deloc bine. Decrețeii, persoanele născute în perioada 1968-1990, se vor pensiona în masă, fapt ce va pune o presiune uriașă pe bugetul de stat și asta pentru că populația României este îmbătrânită. Pe scurt nu mai are cine să contribuie la bugetul de stat. Paritatea pensionar angajat va fi de 3:1 adică un salariat va ține în spate 3 pensionari, potrivit Hotnews.

Importanța economisirii

E adevărat că 100 de euro este o sumă pe care nu și-o permit mulți angajați. De fapt, portalul economedia raporta în luna septembrie că „aproximativ o treime din salariații din România se descurcă cu salariul minim”. Însă chiar și în aceste condiții orice sumă economisită pentru bătrâneți este binevenită, chiar și 50 de lei economisiți lunar vor fi de folos la un moment dat.

Te-ar putea interesa si: