Descoperirea mormântului Sfântului Nicolae în Turcia

Descoperirea mormântului Sfântului Nicolae în Turcia

author
2 minutes, 25 seconds Read

Descoperirea mormântului Sfântului Nicolae în Turcia

Un grup de arheologi a făcut o descoperire remarcabilă în sudul Turciei, unde au găsit mormântul Sfântului Nicolae. Această descoperire este deosebit de importantă, deoarece Sfântul Nicolae este o figură sfântă asociată cu Moș Crăciun, personajul celebru al sărbătorilor de iarnă.

Ce se știe despre mormântul Sfântului Nicolae

Potrivit cercetărilor specializate, se știa că trupul sfântului a fost îngropat într-o biserică din secolul al IV-lea d.Hr. în provincia Antalya, Turcia de astăzi. Cu toate acestea, rămășițele sale au fost furate cu aproximativ 700 de ani după moartea sa, ceea ce a dus la pierderea locației exacte a mormântului.

Biserica Sfântul Nicolae din orașul Demre a fost construită în anul 520 d.Hr. pe locul unei biserici mai vechi în care Sfântul Nicolae a slujit ca episcop. Acest mic oraș a devenit un important loc de pelerinaj creștin după moartea și înmormântarea sfântului în anul 343 d.Hr.

Sfântul Nicolae a fost un apărător al credinței creștine și a luptat împotriva ereziilor, contribuind astfel la consolidarea creștinismului în timpul vieții sale.

Rămășițele sfântului au fost furate din Myra în anul 1087, rămânând doar câteva părți din trup și un sarcofag spart. Cu toate acestea, biserica Sfântul Nicolae din Demre a continuat să existe timp de peste un mileniu și, la sfârșitul secolului XX, au început săpăturile arheologice în această locație.

Biserica Sfântul Nicolae din Demre

Săpăturile recente au scos la iveală locul exact al mormântului prin intermediul unei fresce cu Iisus. Aceasta a fost găsită în biserica în care Sfântul Nicolae a slujit și reprezintă „solul pe care au pășit picioarele Sfântului Nicolae”.

Atunci când osemintele sfântului au fost mutate în secolul al XI-lea, câteva sarcofage din apropiere au fost de asemenea mutate, ascunzând astfel locația lor inițială.

În apropiere de sarcofagul în care a fost plasat Sfântul Nicolae, arheologii au descoperit o frescă ce ilustrează scena în care Iisus ține o Biblie în mâna stângă și face semnul binecuvântării cu dreapta. Această frescă a confirmat identitatea sfântului și a oferit dovezi vizuale convingătoare asociate cu tradiția creștină.

De asemenea, sarcofagul sfântului a fost amplasat într-un loc special în vechea biserică, fapt ce sugerează că doar o personalitate proeminentă ar fi putut avea o asemenea onoare.

O descoperire captivantă

Această descoperire aduce lumii noi informații despre Sfântul Nicolae, un personaj venerat în întreaga lume pentru generozitatea și spiritul său altruist. Istoria și spiritualitatea se întâlnesc într-un mod unic și impresionant în această descoperire captivantă.

Te-ar putea interesa si: