Epidemie de rujeolă în România - Anunț Minister Sănătate (50 characters)

Epidemie de rujeolă în România – Anunț Minister Sănătate (50 characters)

author
2 minutes, 36 seconds Read

Epidemie de rujeolă în România – Anunț Minister Sănătate

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă în România. Această decizie s-a luat ca urmare a numărului îngrijorător de cazuri și spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase. Sunt 2.000 de cazuri în 29 de județe.

Epidemie de rujeolă în România

După creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și după numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat marți epidemie de rujeolă la nivel național. În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe.

Anunțul ministerului pentru vaccinare

Anunțul ministerului vine pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă. Ministerul Sănătății va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare.

Cum apare rujeola și ce simptome sunt

Rujeola este cauzată de un virus care trăiește în mucusul nasului și gâtului unei persoane infectate și se răspândește ușor prin respirație, tuse și strănut. Când cineva cu rujeolă tușește, strănută sau vorbește, picăturile infectate ajung în aer (unde alte persoane le pot inspira) sau aterizează pe o suprafață, unde rămân active și contagioase timp de câteva ore, conform Doc.ro.

Dacă alte persoane respiră aerul contaminat sau ating suprafața infectată, apoi își ating ochii, nasul sau gura, se pot infecta. Rujeola este atât de contagioasă încât dacă o persoană are această boală, până la 90% dintre persoanele apropiate acelei persoane care nu sunt imune se vor infecta și ele. Persoanele infectate pot răspândi rujeola altora cu patru zile înainte până la patru zile după apariția erupției cutanate.

Simplul contact cu o persoană bolnavă de rujeolă crește semnificativ riscul de a contracta boala.

Simptomele rujeolei

Printre simptomele rujeolei se numără febra ridicată (peste 38 de grade Celsius), rinoreea (secreții nazale), inflamații la nivelul ochilor, sensibilitate la lumină, tuse seacă, mărirea ganglionilor limfatici, lipsa apetitului, apatie, diaree și dureri musculare.

De regulă, după primele 4 zile, febra dispare și apar petele Koplik, specifice bolii. Aceste pete se formează pe mucoasa bucală și au aspectul unor puncte roșii, deschise la culoare în mijloc. În mai puțin de 24 de ore, aceste pete dispar, însă apare erupția cutanată, inițial în spatele urechilor și apoi pe tot corpul. Erupția cutanată persistă până la 7 zile.

Este important ca persoanele să fie conștiente de simptomele rujeolei și să solicite imediat asistență medicală în cazul în care prezintă aceste simptome sau au avut contact cu o persoană infectată. Vaccinarea rămâne cea mai eficientă metodă de prevenire a rujeolei și este recomandată pentru toți copiii eligibili.

Te-ar putea interesa si: