20 curiozități despre Catalonia - Atlas Geografic

20 curiozități despre Catalonia – Atlas Geografic

author
1 minute, 9 seconds Read

20 curiozități despre Catalonia – Atlas Geografic

Catalonia, o regiune situată în nord-estul Spaniei, este cunoscută pentru statutul său de regiune autonomă și pentru limba oficială, catalana. Această regiune acoperă o suprafață de 31.950 km² și are o populație de 7,5 milioane de locuitori, cu capitala la Barcelona. Catalonia reprezintă nucleul original, cel mai important și mai extins teritoriu al limbii și culturii catalane.

Catalonia și regiunile asociate

Regiunea istorică Catalonia include și Catalonia de Nord, o provincie a Franței din 1659, provincia vecină Valencia, Insulele Baleare, Andorra și o zonă adiacentă din Aragon. Toate aceste zone sunt asociate cu istoria poporului catalan și cu răspândirea limbii catalane. În ansamblu, întreaga regiune istorică poartă numele de Tarile Catalane.

Aspirația către independență

Politicienii catalani doresc independența față de Spania, având în vedere faptul că Catalonia contribuie cu mulți bani la guvernul de la Madrid, însă acești bani nu se întorc în beneficiul regiunii. În mod diferit față de Țara Bascilor, Catalonia nu dispune de un sistem fiscal independent față de guvernul spaniol, ceea ce face ca peste 60% din taxele și impozitele din Catalonia să fie utilizate pentru susținerea celorlalte comunități autonome mai sărace din Spania. De asemenea, Catalonia nu beneficiază de un sistem sanitar și de învățământ foarte performant.

Articolul a fost scris în conformitate cu regulile de optimizare SEO ale Rank Math.

Te-ar putea interesa si: