Cum se calculează și cine poate obține sporul de vechime pentru pensie?

Cum se calculează și cine poate obține sporul de vechime pentru pensie?

author
2 minutes, 21 seconds Read

Cum se calculează și cine poate obține sporul de vechime pentru pensie?

Legea 53/2003 este actul normativ care reglementează condițiile de acordare a sporului de vechime, definit ca perioada în care angajatul a prestat în baza unui contract individual de muncă.

Sporul de vechime, cum este definit

Sporurile constituie un mod prin care efortul sau experiența acumulată de funcționarii publici este răsplătit de către angajator. Dar, sporul de vechime este definit ca un beneficiu care se acordă în funcție de perioada de timp petrecută într-un anumit domeniu de activitate.

Sporul de noapte: 25% din salariul de bază

O altă formă de spor este asociată cu munca prestată în timpul nopții. Pentru personalul bugetar care lucrează în intervalul 22:00-06:00 se acordă un spor de 25% din salariul de bază doar pentru orele lucrate în intervalul amintit. Singura condiție este ca orele lucrate între 22:00-06:00 să reprezinte cel puțin 30% din timpul lunar de lucru.

Orele suplimentare și alte sporuri

Orele suplimentare, chiar dacă nu intră la categoria spor de vechime, sunt răsplătite altfel. Munca peste durata normală este răsplătită numai în cazul în care este aprobată de superior. De asemenea, există și un spor de 15% din salariul de bază acordat persoanelor care dețin titlul științific de ”doctor” și se acordă funcționarilor publici care își desfășoară activitate în domeniul în care au obținut titlul academic.

Procente acordate

Funcționarii publici pot primi un spor de vechime de maxim 25% calculat în baza salariului standard aferent timpului lucrat în programul normal de lucru. Se acordă după cum urmează:
– De la 5 la 10 ani – 10%
– De la 10 la 15 ani – 15%
– De la 15 la 20 de ani – 20-%
– Peste 20 de ani – 25%

Sporuri acordate în România

Sporul de vechime pentru aparatul bugetar se acordă în următoarele domenii: învățământ, sănătate și asistență socială, cultură, diplomație, justiție și administrație. Pe lângă sporul de muncă, în România se acordă un spor de rușine pentru cei care lucrează în salubritate. La acest capitol intră vidanjorii și cei care se ocupă cu igienizarea străzilor. Dacă aruncăm o privire pe datele furnizate de INS, constatăm că remunerația lunară a angajaților din salubritate a fost în luna februarie 2022 de 2.661 lei. Există și un spor de pericol care se acordă angajaților a căror activitate presupune lucrul în condiții nocive de muncă, unde media noxelor depășește concentrația maximă admisă. Acest spor se acordă și angajaților din Poliție. De asemenea, alpiniștii utilitari, macaragii sau mierii primesc la rândul lor sporuri de înălțime respectiv de adâncime. Muncitorii de pe platformele petroliere sau alte locuri izolate sunt compensați cu spor de izolare.

Te-ar putea interesa si: