Angajăm muncitori din afara UE!

Angajăm muncitori din afara UE!

author
2 minutes, 18 seconds Read

Angajăm muncitori din afara UE!

Piața muncii a atins un punct atât de critic încât am ajuns să importăm muncitori. Trei sferturi dintre companii intenționează să angajeze personal non-UE. Angajatorii au nevoie de personal pentru a acoperi joburi în producţie, IT, HoReCa, agricultură sau construcţii.

Importăm muncitori și îi căutăm în țările din afara UE

7 din 10 companii intenționează să angajeze personal din afara Uniunii Europene în ciuda valului de prudență care plutește asupra economiei locale.

Planuri optimiste pentru angajări

Planurile companiilor pentru anul în curs sunt optimiste: 46% dintre respondenți au arătat că estimează o ușoară creștere a numărului de angajați pentru anul curent, 6% se așteaptă ca numărul de angajați să înregistreze creșteri considerabile, în timp ce 31% spun că numărul de angajați se va menține cel puțin la același nivel. Având în vedere penuria de candidați cu care companiile se confruntă în ultima perioadă, tot mai mulți angajatori iau în considerare aducerea de angajați din State non-UE.

Obstacolele în angajarea personalului non-UE

83% dintre participanții la Studiul AFSRU care au recrutat personal din statele non-UE consideră cadrul legislativ birocratic și descurajant cel mai mare obstacol în demersul lor. Costul total de aducere și menținere a forței de muncă este și el un impediment resimțit de 57% dintre aceștia, iar imposibilitatea verificării procedurilor de recrutare a agenției de recrutare din țara de origine este văzută ca un obstacol în angajarea de personal non-UE de 17% dintre respondenți. Dificultățile apar și în integrarea acestora, în special din cauza diferențelor culturale, dar și din cauza faptului că multe dintre certificările din țara de origine nu sunt recunoscute în România.

Cei mai căutați muncitori din afara UE

Candidații din Nepal și Sri Lanka se află în topul preferințelor angajatorilor din România, 48% dintre aceștia și-au manifestat intenția de a angaja personal non-UE din Nepal, iar 26% din Sri Lanka. Angajarea de personal non-UE se axează în principal în zona de producție, IT, logistică, Horeca și Curierat.

Cresc numărul muncitorilor non-UE

Angajatorii români preferă să aducă lucrători din: India, Ucraina, Filipine, Pakistan, Bangladesh, Vietnam, dar și Turcia, Indonezia, Brazilia, Mexic. Numărul de muncitori non-UE a crescut susținut în ultimii ani, ajungând de la 5500 în perioada 2015-2016 la 100.000 în 2023.

Studiul AFSRU

Cercetarea AFSRU a fost realizată în perioada august – septembrie 2023 pe un eșantion de 160 de respondenți, companii din sectorul privat care folosesc sau ar putea folosi muncă temporară. 40% dintre respondenți ocupă roluri de top management, 32% middle management, iar 28% sunt specialiști HR.

Te-ar putea interesa si: