Profesorii amenință cu ”război” dacă nu primesc salariile promise

Profesorii amenință cu ”război” dacă nu primesc salariile promise

author
2 minutes, 19 seconds Read

Profesorii amenință cu ”război” dacă nu primesc salariile promise

Profesorii din învățământ sunt hotărâți să intre într-un adevărat „război” dacă nu primesc salariile mărite promise pentru anul viitor. Sindicatelor din domeniu le-au fost încredințate noi negocieri cu premierul Marcel Ciolacu, care au avut loc vineri la Guvern. Acestea au subliniat că este necesar să se stabilească procentul cu care vor crește salariile începând cu 1 ianuarie și să se găsească resursele financiare necesare.

Profesorii se pregătesc de ”război”

Negocierile dintre sindicatele din învățământ și reprezentanții Guvernului și ministerelor responsabile se desfășoară de câteva luni, însă până în prezent nu au fost stabilite procentele exacte cu care vor crește salariile cadrelor didactice. Sindicatele speră că decidenții vor respecta promisiunile făcute după greva generală din mai-iunie 2023.

Marius Nistor, liderul FSE Spiru Haret pentru Edupedu, a declarat că după discuțiile purtate cu reprezentanții Ministerului Educației și Ministerului Finanțelor, se vor face calcule bugetare și se va lua decizia înainte de legea bugetului pentru anul 2024. Este esențial ca în această lege să fie incluse și creșterile salariale promis, a adăugat el.

Dacă guvernanții nu respectă OUG 57, răspunsul profesorilor va fi unul dur

Sindicatele din domeniul educației au subliniat că dacă guvernanții nu respectă Ordonanța de Urgență 57, care conține promisiunile făcute de Guvern în urma protestelor masive din vara aceasta, vor avea o reacție dură. Deși nu se află în această situație la momentul actual, sindicatele sunt pregătite să reacționeze în funcție de rezultatele negocierilor. Dacă acestea vor fi în conformitate cu interesele profesorilor, totul va fi în regulă. Însă, în caz contrar, sindicatele sunt pregătite pentru orice tip de reacție și vor declanșa proteste, a precizat Marius Nistor.

Cu cât ar putea crește salariile

Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a estimat că profesorii ar trebui să primească o majorare de cel puțin 20% pentru anul viitor. El a precizat că este necesară realizarea unor calcule și că nu este momentul potrivit pentru a oferi procente exacte, deoarece ar putea crea confuzii. Hăncescu a explicat că procentul pe care l-a avansat poate reprezenta 50% din diferența de majorare promisă, însă grila salarizării nu a fost încă stabilită prin lege.

Aceste amenințări ale sindicatelor din învățământ reprezintă un semnal puternic pentru guvernanți și aduc în atenție necesitatea respectării promisiunilor făcute cadrelor didactice. Profesorii sunt hotărâți să lupte pentru drepturile lor și să se asigure că salariile lor vor fi mărite într-un mod just și echitabil.

Te-ar putea interesa si: