Fraudă TVA de 25 mil. €: Intervenția Parchetului Kovesi

Fraudă TVA de 25 mil. €: Intervenția Parchetului Kovesi

author
1 minute, 50 seconds Read

Fraudă TVA de 25 mil. €: Intervenția Parchetului Kovesi

Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, a demarat o anchetă privind o fraudă în valoare de 25 de milioane de euro din TVA. Grupul infracțional organizat investigat este implicat în comerțul cu echipamente IT. Conturile bancare ale suspecților au fost înghețate în Spania, Belgia, Lituania și România.

Fraudă de 25 de milioane de euro din TVA

Investigația desfășurată de Parchetul European în ultimii doi ani a scos la iveală o fraudă presupusă în materie de TVA, care a implicat comerțul cu echipamente IT. Pierderile estimate pentru bugetul UE și bugetele naționale se ridică la peste 25 de milioane de euro.

Suspecții, care sunt subiectul anchetei, au creat o schemă complexă între anii 2021 și 2023. Aceștia au utilizat o rețea de societăți cu sediul în Spania, alte state membre ale UE și America Latină pentru a canaliza achizițiile intracomunitare către societatea principală a suspecților, care a acționat ca punct de distribuție.

Prin exploatarea normelor UE privind tranzacțiile transfrontaliere între statele membre, care sunt scutite de taxa pe valoarea adăugată, suspecții au folosit un lanț de comercianți inexistenți, care dispăreau fără să își îndeplinească obligațiile fiscale. Ulterior, alte societăți din lanțul fraudulos solicitau rambursări nejustificate de TVA de la autoritățile fiscale naționale.

Percheziții de amploare în Spania

La cererea Parchetului European din Madrid, au avut loc 13 percheziții și 24 de persoane au fost arestate în această săptămână. Acțiunea a avut loc pe 21 noiembrie în orașele spaniole Madrid, Guadalajara și Cadiz și a implicat Poliția Națională spaniolă, Biroul Vamal spaniol și Biroul de Investigare a Fraudelor din cadrul Agenției Fiscale spaniole.

În urma perchezițiilor, au fost confiscate numeroase documente, dispozitive electronice, echipamente IT, obiecte de valoare, vehicule și 135.000 de euro în numerar. De asemenea, conturile bancare în Spania, Belgia, Lituania și România au fost înghețate.

Pe lângă acestea, proprietăți imobiliare pe teritoriul Spaniei au fost confiscate. În America Latină au fost emise ordine de sechestru și alte măsuri de anchetă.

Te-ar putea interesa si: