Topul preferințelor la prezidențiale: Mircea Geoană în frunte, arată sondajul INSCOP.

Topul preferințelor la prezidențiale: Mircea Geoană în frunte, arată sondajul INSCOP.

author
2 minutes, 22 seconds Read

Topul preferințelor la prezidențiale: Mircea Geoană în frunte, arată sondajul INSCOP

Potrivit ultimului sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, rezultă că Mircea Geoană, în calitate de candidat independent, ar fi președintele României dacă alegerile ar avea loc duminica viitoare. Pe locul doi se situează Marcel Ciolacu, candidatul PSD-PNL, urmat de George Simion, Elena Lasconi și Diana Șoșoacă.

Preferințele românilor pentru alegerile din 2024

Sondajul realizat de INSCOP a fost efectuat înainte ca PNL să decidă să meargă singur în alegerile de anul viitor și înainte de scandalul dintre Lasconi și USR. Potrivit acestui sondaj, Elena Lasconi are aproape 10% din intențiile de vot ale celor care declară că vor merge la vot, dublu față de liderul actual al USR, Cătălin Drulă.

De asemenea, un număr semnificativ de votanți PSD ar opta pentru Mircea Geoană, iar un procent similar dintre votanții PNL ar alege-o pe Ciolacu. Sondajul include și întrebări referitoare la alegerea unei femei sau a unui candidat independent la Cotroceni.

Estimare participare vot alegeri prezidențiale

Sondajul INSCOP a întrebat respondenții despre intenția lor de a merge la vot pentru alegerile prezidențiale. 61.4% dintre români au acordat nota maximă de 10, indicând că vor merge cu siguranță la vot. În schimb, 14% au acordat nota minimă de 1, exprimând că nu vor merge la vot.

Intenția de vot la alegerile prezidențiale

Dintre respondenții care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă, 27.7% ar vota pentru Mircea Geoană, 21.8% pentru Marcel Ciolacu și 18.9% pentru George Simion. Elena Lasconi și Diana Șoșoacă ar obține 12.1%, respectiv 10.5% din voturile alegătorilor. Dacian Cioloș și Kelemen Hunor ar fi aleși de 4.3%, respectiv 3.1% dintre votanți.

Opțiunile de vot în funcție de partidul preferat

Votanții PSD ar alege în proporție de 52% pe Marcel Ciolacu, urmat de Mircea Geoană cu 33.5%. George Simion ar fi votat de doar 5.6% dintre alegătorii PSD.

Votanții PNL ar opta în proporție de 34.8% pentru Marcel Ciolacu, 24.1% pentru Mircea Geoană și 17.9% pentru Elena Lasconi.

Votanții AUR ar vota în majoritatea de 67.2% cu George Simion, 13.9% cu Diana Șoșoacă și 9% cu Mircea Geoană.

Votanții USR ar prefera în proporție de 32.9% pe Elena Lasconi, 24.7% pe Dacian Cioloș și 22.4% pe Mircea Geoană.

Profil candidat prezidențial

Sondajul a inclus și întrebări despre preferința pentru un președinte femeie și pentru un candidat independent politic. 79% dintre români consideră o idee bună ca o femeie să devină președinte, iar 65% cred că este o idee bună ca un independent să ocupe această funcție.

Sondajul INSCOP a fost efectuat în perioada 23 octombrie – 2 noiembrie, prin interviuri telefonice. Eșantionul a inclus 1.100 de persoane reprezentative pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de peste 18 ani. Eroarea maximă admisă este de ± 3%.

Te-ar putea interesa si: