Eduard Hellvig compară propunerile lui Marcel Boloș cu Shakira și Messi

Eduard Hellvig compară propunerile lui Marcel Boloș cu Shakira și Messi

author
2 minutes, 21 seconds Read

Eduard Hellvig critică propunerile lui Marcel Boloș

Fostul șef al Serviciului Român de Informații (SRI), Eduard Hellvig, a făcut recent o postare în care își exprimă dezacordul față de propunerile ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, privind recompensarea celor care denunță evazioniștii. Hellvig consideră că acest sistem ar putea pune piedici sistemului și aduce în discuție comparații cu modele americane. Pentru a-și susține argumentele, el folosește cazurile celebrităților Shakira, Messi și Ronaldo.

Modelul american și propunerile lui Marcel Boloș

Hellvig recunoaște că modelul american invocat de Boloș în susținerea propunerilor sale este unul real, însă menționează că acesta se aplică doar în cazul fraudelor de peste două milioane de dolari. El afirmă că ideea propusă de ministrul de Finanțe pare a fi doar un test, fără calculele necesare pentru a o fundamenta. Hellvig atrage atenția că un astfel de sistem, fără un plafon bine stabilit, ar putea aglomera și mai mult inspectorii Fiscului și ar proteja, în final, marii evazioniști.

Posibile erori umane și subiectivitate în procesul de colectare

Fostul șef al SRI avertizează că implementarea unui astfel de sistem ar putea duce la apariția unor erori umane și la introducerea subiectivității în procesul de colectare. El susține că domeniul colectării taxelor ar trebui să fie cel mai bine informatizat din România, însă un sistem de recompensare ar putea aduce o mai mare subiectivitate și tentații pentru cei implicați. Hellvig se întreabă dacă acest domeniu este lăsat intenționat cu ochiuri și își exprimă temerea că cetățenii români vor fi transformați în vânători de recompense.

Cazurile celebrităților Shakira, Messi și Ronaldo

Pentru a-și ilustra argumentele, Hellvig aduce în discuție cazurile celebrităților Shakira, Messi și Ronaldo. El menționează că Shakira a ajuns la o înțelegere cu statul spaniol și a plătit 8 milioane de dolari pentru a evita un proces. Messi și Ronaldo au fost și ei implicați în investigații similare, plătind sume considerabile către autoritățile fiscale spaniole. Hellvig subliniază că informațiile valoroase nu vin ușor și trebuie căutate cu insistență și consecvență în locurile predispuse la derapaje.

Concluzie

Eduard Hellvig critică propunerile lui Marcel Boloș privind recompensarea celor care denunță evazioniștii, argumentând că un astfel de sistem ar putea pune în pericol eficiența sistemului și ar aduce subiectivitate și erori umane în procesul de colectare. El aduce în discuție cazurile celebrităților Shakira, Messi și Ronaldo pentru a susține argumentele sale. Hellvig atrage atenția că informațiile valoroase nu vin ușor și că democrația ar trebui să se bazeze pe finanțe puternice, nu pe astfel de propuneri populiste.

Te-ar putea interesa si: