Toate închisorile se mută în afara orașelor. Planurile ministrului Justiției

Toate închisorile se mută în afara orașelor. Planurile ministrului Justiției

author
2 minutes, 6 seconds Read

Toate închisorile se mută în afara orașelor. Planurile ministrului Justiției

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat că toate închisorile din România vor fi mutate în afara orașelor. Această decizie vine în urma faptului că multe penitenciare sunt situate în zona centrală a localităților, ceea ce poate împiedica dezvoltarea și modernizarea acestora.

Toate închisorile vor fi scoase în afara orașelor

Ministrul Justiției dorește să desfășoare discuții cu autoritățile locale, județene și centrale pentru a găsi soluții în mutarea penitenciarelor din zonele critice ale orașelor. Printre penitenciarele care se află în aceste zone se numără cele din Târgu Mureș, Oradea, Ploiești, Satu Mare, Iași și Gherla.

Argumente pentru mutarea închisorilor

Alina Gorghiu susține că amplasarea penitenciarelor în zonele centrale ale orașelor poate afecta dezvoltarea acestora și poate pune în pericol siguranța cetățenilor. De asemenea, există dificultăți în extinderea acestor instituții conform normelor actuale.

Un exemplu este Penitenciarul din Târgu Mureș, care a fost construit în 1884 și ocupă o suprafață mare în zona centrală a orașului. Aceasta limitează posibilitatea de construire în interiorul penitenciarului și poate afecta activitatea instituției.

Planuri pentru închisori mai moderne

Pentru a evita condamnările la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, ministrul Justiției intenționează să construiască noi închisori. Două proiecte sunt în desfășurare: un penitenciar în Unguriu (Buzău), cu 900 de locuri în regim deschis și semi-deschis, și un altul lângă Ploiești, la Berceni, cu 1.000 de locuri în regim închis și maximă siguranță.

Alina Gorghiu speră că până la sfârșitul lunii decembrie se va alege câștigătorul pentru ambele proiecte, astfel încât construcția să poată începe în 2024.

De asemenea, oficialul de la Justiție a subliniat faptul că Penitenciarul din Târgu Mureș găzduiește 348 de deținuți, un număr prea mare pentru spațiul disponibil. Se fac demersuri pentru construirea unui nou pavilion în afara orașului, la Gospodăria Agrozootehnică din Sâncraiul de Mureș.

Această mutare ar rezolva problema supraaglomerării și ar asigura condiții mai bune de detenție pentru deținuți.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, este hotărâtă să depună toate eforturile pentru a realiza aceste schimbări și se bazează pe sprijinul coaliției guvernamentale, premierului și colegilor din Guvern pentru a găsi soluții adecvate în vederea mutării închisorilor din orașe.

Te-ar putea interesa si: