Creștere alarmantă a infecțiilor respiratorii în România. Opinia medicilor

Creștere alarmantă a infecțiilor respiratorii în România. Opinia medicilor

author
1 minute, 52 seconds Read

Creștere alarmantă a infecțiilor respiratorii în România. Opinia medicilor

În ultima perioadă, România se confruntă cu o creștere alarmantă a infecțiilor respiratorii, conform medicilor. Numărul acestor infecții a ajuns la 86.000 în ultimele 7 zile, cu o creștere de aproximativ 9% față de aceeași perioadă a anului trecut și cu peste 3% față de săptămâna anterioară. Spitalele din București înregistrează cazuri frecvente de infecții virale, gripă sau pneumonii.

Recomandarea medicilor: vaccinarea antigripală

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, unul dintre cazurile înregistrate recent este o dublă infecție, cu gripă și SARS CoV2. Pentru a preveni răspândirea acestor infecții, medicii recomandă vaccinarea antigripală, care a început deja în România. Până în prezent, aproximativ 369.000 de persoane s-au vaccinat, majoritatea fiind în categoriile de risc.

Infecțiile respiratorii și tipurile acestora

Infecțiile acute ale căilor respiratorii reprezintă cea mai frecventă formă de infecție acută și sunt cel mai frecvent diagnosticate în cabinetele medicale. Acestea pot include rinosinuzita, rinofaringita acută, otita acută, angina, laringita acută, laringotraheita, traheobronșita acută și pneumonia acută. Infecțiile respiratorii sunt mai frecvente în sezonul toamnă-iarnă și la începutul primăverii, din cauza oscilațiilor termice ale mediului înconjurător și a condițiilor atmosferice specifice.

Factorii favorizanți și transmiterea infecțiilor respiratorii

Factorii favorizanți pentru apariția infecțiilor respiratorii includ epuizarea fizică, stresul, bolile alergice, fumatul, poluarea, călătoriile și contactul cu persoane bolnave. Deformările anatomice și statusul de purtător pot fi și ei cauze ale acestor infecții. Infecțiile respiratorii pot fi de două tipuri: virale, care se transmit de la persoană la persoană, și bacteriene, care apar ca suprainfecții în urma unei infecții virale. În aproximativ 90% din cazuri, infecțiile sunt de natură virală și nu necesită administrarea de antibiotice, în timp ce 10% dintre infecții sunt bacteriene.

Aceste informații au fost furnizate de medicii din România, care atrag atenția asupra creșterii alarmante a infecțiilor respiratorii în țară. Recomandarea lor este ca populația să se vaccineze antigripal și să ia măsuri de precauție pentru a preveni răspândirea acestor infecții.

Te-ar putea interesa si: