Tipuri de motociclete permise cu permisul categoria B

Tipuri de motociclete permise cu permisul categoria B

author
1 minute, 27 seconds Read

Permisiunea de a conduce motociclete cu permisul categoria B

Plenul Senatului a adoptat o lege care permite posesorilor de permis categoria B să conducă anumite tipuri de motociclete. Această decizie vine în urma reexaminării solicitate de președintele Klaus Iohannis. Legea completează OUG 195/2002 și stabilește condițiile în care permisul categoria B este valabil și pentru motociclete.

Ce tipuri de motociclete se pot conduce cu permisul categoria B?

Potrivit noilor modificări legislative, posesorii de permis categoria B pot conduce motociclete cu transmisie automată, cu o cilindree maximă de 125 cm cubi și o putere maximă de 11 kW. De asemenea, raportul putere/greutate trebuie să fie de cel mult 0,1 kW/kg. Această permisiune se aplică și pentru motocicletele încadrate în categoria A1.

Vârsta minimă și experiența necesară

Pentru a putea conduce motociclete cu permisul categoria B, deținătorii trebuie să îndeplinească anumite condiții. Aceștia trebuie să aibă vârsta minimă de 24 de ani și să aibă o experiență de cel puțin 3 ani de conducere pentru categoria B de vehicule.

Cum se face dovada pregătirii practice?

Un aspect important al noii legi este necesitatea de a face dovada absolvirii unui curs de pregătire practică de minimum 15 ore în cadrul unei unități autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule. Această dovadă trebuie prezentată sub forma unei adeverințe.

Reexaminarea legii

Președintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului reexaminarea acestei legi pe data de 7 iulie. Motivul invocat a fost neclaritatea cu privire la modalitatea de dovedire a absolvirii cursului de pregătire practică și dacă această dovadă trebuie prezentată fizic în cazul unui control.

Legea va fi supusă și reexaminării de către Camera Deputaților, care este forul decizional în acest caz.

Te-ar putea interesa si: