„Salina Turda”, produsul românesc recunoscut în Europa

„Salina Turda”, produsul românesc recunoscut în Europa

author
2 minutes, 36 seconds Read

„Salina Turda”, produsul românesc recunoscut în Europa

Un nou produs românesc, „Salinate de Turda”, a fost recunoscut la nivel european. Acesta se alătură celor 12 produse românești deja recunoscute și înregistrate la nivel european.

„Salinate de Turda – IGP” se alătură produselor românești recunoscute la nivel european

„Salinate de Turda – IGP” este cel de-al 13-lea produs românesc recunoscut la nivel european. Acesta se alătură altor 12 produse românești recunoscute și înregistrate la nivel european, cum ar fi Magiun de prune de Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Țara Bârsei și altele.

Produsele românești recunoscute și înregistrate la nivel european

Printre cele 12 produse românești recunoscute și înregistrate la nivel european se numără Magiun de prune de Topoloveni (Indicație Geografică Protejată), Salam de Sibiu (Indicație Geografică Protejată), Novac afumat din Țara Bârsei (Indicație Geografică Protejată), Scrumbie afumată de Dunăre (Indicație Geografică Protejată), Telemea de Sibiu (Indicație Geografică Protejată), Cârnați de Pleșcoi (Indicație Geografică Protejată), Cașcaval de Săveni (Indicație Geografică Protejată), Salata cu icre de știucă de Tulcea (Indicație Geografică Protejată), Telemea de Ibănești (Denumire de Origine Protejată), Salată tradițională cu icre de crap (Specialitate Tradițională Garantată), Plăcintă dobrogeană (Indicație Geografică Protejată) și Pită de Pecica (Indicație Geografică Protejată).

Alte produse românești în curs de protecție la nivel european

România are în prezent două produse care se află în etapa de verificare la nivelul Comisiei Europene pentru dobândirea protecției Indicației Geografice Protejate: Batog deltaic de sturion și Babic de Buzău. De asemenea, există un produs în faza de opoziție europeană pentru dobândirea protecției Specialității Tradiționale Garantate: Sardeluță marinată.

„Salinate de Turda – IGP”, un produs cu denumire protejată

Denumirea produsului „Salinate de Turda – IGP” a obținut protecția pe sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată (IGP) în baza Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 privind sistemele din domeniul calităţii produselor agricole şi alimentare.

Indicația Geografică Protejată și legătura cu originea geografică

Indicația Geografică Protejată (IGP) subliniază legătura dintre regiunea geografică specifică și denumirea produsului. Aceasta se aplică atunci când o anumită calitate, reputație sau altă caracteristică poate fi atribuită în mod esențial originii geografice a produsului. Pentru a beneficia de această etichetă de calitate, cel puțin una dintre etapele de producție, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiunea specificată.

Descrierea produsului „Salinate de Turda – IGP”

„Salinate de Turda – IGP” este un preparat de carne, fiind un produs afumat și uscat. Acesta este obținut prin procesul de sărare umedă cu saramură naturală, în amestec cu mixul de condimente, zaharuri și culturi lactice, timp de 5-7 zile. După aceasta, produsul este afumat cu lemn de esență tare (fag) și conține piese anatomice ale carcasei de porc precum ceafa, cotletul, pieptul și pulpa. Urmează o etapă de maturare-uscare timp de 20-28 de zile.

Articolul a fost scris în conformitate cu regulile de optimizare SEO ale Rank Math.

Te-ar putea interesa si: