Conflict naval în Marea Chinei de Sud: Nava chineză deschide focul asupra navelor filipineze VIDEO

Conflict naval în Marea Chinei de Sud: Nava chineză deschide focul asupra navelor filipineze VIDEO

author
2 minutes, 3 seconds Read

Conflict naval în Marea Chinei de Sud: Nava chineză deschide focul asupra navelor filipineze VIDEO

Un conflict naval intens a avut loc în Marea Chinei de Sud între navele Chinei și Filipinelor, generând tensiuni majore între cele două țări. Incidentul a avut loc în apele disputate din această zonă, care este vitală pentru navigație și tranzitul comercial.

Tensiuni majore între China și Filipine

Filipine și China se acuză reciproc de acțiuni agresive și ilegale în legătură cu incidentul naval. Paza de coastă filipineză susține că nava chineză a tras cu tunuri de apă și a intrat în navele filipineze de aprovizionare, provocând daune grave la motorul uneia dintre ele. În schimb, paza de coastă a Chinei afirmă că nava filipineză a intrat intenționat în nava sa. Întregul incident a fost filmat de paza de coastă filipineză.

Revendicările teritoriale din Marea Chinei de Sud

China revendică aproape întreaga Marea Chinei de Sud, inclusiv părți care sunt revendicate și de Filipine, Vietnam, Indonezia, Malaezia și Brunei. În 2016, Curtea Permanentă de Arbitraj a declarat că pretențiile Chinei nu au niciun temei juridic.

Incidentul de la bancul Second Thomas Shoal

Un punct de conflict major între China și Filipine este bancul nelocuit Second Thomas Shoal, care se află în zona economică exclusivă a Filipinelor. Filipine desfășoară misiuni de reaprovizionare pentru soldații filipinezi de pe o navă de război îmbătrânită, eșuată în mod deliberat în 1999 pentru a proteja pretențiile maritime ale țării. Sâmbătă, Filipine a acuzat China de acțiuni ilegale și agresive, după ce aceasta a tras cu tunuri de apă asupra unei nave de pescuit guvernamentale.

Reacții și consecințe

Filipine a condamnat ferm acțiunile Chinei, acuzându-le de coerciție și manevre periculoase împotriva unei misiuni de reaprovizionare legitime și de rutină. Aceste acțiuni sunt considerate un obstacol în calea unui dialog pașnic între cele două țări. Ambasadorul SUA la Manila a condamnat și el agresiunea Chinei, subliniind că aceasta subminează stabilitatea regională și sfidează un Indo-Pacific liber și deschis.

În urma incidentului, aproximativ 200 de pescari filipinezi și lideri de tineret, alături de grupuri ale societății civile, au organizat o misiune de Crăciun în zonă pentru a susține drepturile Filipinelor în Marea Chinei de Sud. Zece bărci de pescuit au decis să se retragă din cauza precauției, evitând astfel un posibil conflict suplimentar.

Te-ar putea interesa si: