Austria permite României intrarea în Schengen cu spațiul aerian! Cătălin Predoiu: "Declarația nu a fost surprinzătoare, o așteptam" UPDATE

Austria permite României intrarea în Schengen cu spațiul aerian! Cătălin Predoiu: „Declarația nu a fost surprinzătoare, o așteptam” UPDATE

author
2 minutes, 31 seconds Read

Austria permite României intrarea în Schengen cu spațiul aerian! Cătălin Predoiu: „Declarația nu a fost surprinzătoare, o așteptam” UPDATE

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat că decizia Austriei de a permite României intrarea în spațiul Schengen cu spațiul aerian nu a fost surprinzătoare și că acesta este un pas important în negocierile pentru aderarea țării noastre la Schengen. Declarația Austriei indică o schimbare a poziției acesteia și deschide calea pentru discuții tehnice în continuare.

Posibilitatea intrării României în Schengen cu spațiul aerian

Potrivit presei din Austria, ministrul de interne Gerhard Karner ar fi de acord ca România și Bulgaria să intre în spațiul Schengen începând cu aeroporturile. Această decizie ar permite cetățenilor români să călătorească fără controale de pașapoarte în cadrul spațiului Schengen, însă granițele terestre ar rămâne neschimbate. Cu toate acestea, este important de menționat că aceasta nu este o decizie oficială și un anunț oficial urmează să fie făcut săptămâna viitoare.

Reacția lui Cătălin Predoiu

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat că decizia Austriei nu a fost surprinzătoare și că aceasta reprezintă o schimbare a poziției acesteia. El a subliniat faptul că urmează să intre într-un teren al discuțiilor tehnice și că vor avea loc discuții la nivelul Consiliului JAI și în plan bilateral. Predoiu a menționat că este un proces de negociere în curs și că vor continua să lucreze pentru a obține aderarea României la Schengen.

Condițiile impuse de Austria

Cu toate că Austria permite intrarea României în Schengen cu spațiul aerian, aceasta vine cu condiții. Austria cere creșterea operațiunilor Frontex în Bulgaria, fonduri pentru infrastructura de protecția frontierelor de la Comisia Europeană și controale sporite la frontierele dintre Bulgaria și România și între Ungaria și România. Aceste condiții trebuie îndeplinite de România și Bulgaria pentru ca Austria să susțină conceptul „Air Schengen”.

Reacții politice

Premierul Marcel Ciolacu a salutat decizia Austriei și a afirmat că aceasta reprezintă un pas important pentru România. Liderul PNL, Rareș Bogdan, s-a arătat optimist și consideră că este un pas înainte pentru țara noastră. În schimb, europarlamentarul Eugen Tomac a fost mai rezervat și a subliniat că trebuie să fim tratați ca cetățeni europeni și nu umiliți în mod absurd.

Concluzie

Decizia Austriei de a permite intrarea României în Schengen cu spațiul aerian este un pas important și deschide calea pentru negocieri tehnice în continuare. Cu toate acestea, trebuie menționat că aceasta nu este o decizie oficială și urmează să fie făcut un anunț oficial săptămâna viitoare. Este important ca România să îndeplinească condițiile impuse de Austria pentru a obține susținerea acesteia în aderarea la Schengen.

Te-ar putea interesa si: