Discuții bugetare pe 2024 în coaliția de guvernare - Liderii PSD și PNL se întâlnesc

Discuții bugetare pe 2024 în coaliția de guvernare – Liderii PSD și PNL se întâlnesc

author
1 minute, 49 seconds Read

Discuții bugetare pe 2024 în coaliția de guvernare – Liderii PSD și PNL se întâlnesc

Liderii coaliției de guvernare formată din PSD și PNL au avut o întâlnire de lucru în această duminică, 10 decembrie, pentru a discuta proiectul de buget pe anul viitor. Aceasta urmează să fie votată în zilele următoare, după ce va ajunge în Parlament pentru dezbatere și adoptare.

Liberalii confirmă întâlnirea pentru discuții bugetare pe 2024

Potrivit Agerpres, surse oficiale au confirmat că discuțiile pe bugetul pentru 2024 s-au desfășurat duminică. La acestea au participat premierul Marcel Ciolacu, președintele PNL, Nicolae Ciucă, și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Premierul dorește ca proiectul de buget să fie pus în transparență săptămâna viitoare, luni, și să fie transmis în Parlament spre dezbatere și adoptare joi.

Majorări salariale mai mici decât cele promise în Educație

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a explicat că salariile din Educație vor fi majorate cu 13% de la 1 ianuarie 2024 și cu 7% de la 1 august 2024. Aceste majorări sunt mai mici decât cele promise de guvernanți în timpul grevei profesorilor. Ordonanța din vară prevedea o creștere cu 50% a salariilor dascălilor, iar majorarea din 2024 urma să fie acordată integral de la 1 ianuarie. Ministrul Educației, Ligia Deca, a recunoscut că Legea salarizării unitare nu este finalizată, iar în acest context, guvernul și federațiile sindicale au discutat despre o posibilă majorare salarială de 20% în 2024.

Creșterea accizei la carburanți și majorarea salariilor demnitarilor negată

Un proiect de ordonanță de urgență privind bugetul a apărut în presă și a stârnit discuții în spațiul public. Acesta vorbea despre creșterea salariilor și indemnizațiilor bugetarilor și demnitarilor cu 5% în 2024, precum și despre o creștere a accizei la carburanți în trei etape. Ministrul Economiei, Radu Oprea, a negat cunoașterea acestui document și a argumentat că un astfel de lucru nu este de bun augur, având în vedere eforturile de reducere a cheltuielilor și procedura de deficit excesiv în care se află țara.

Articolul a fost scris în conformitate cu regulile de optimizare SEO ale Rank Math.

Te-ar putea interesa si: