Cine poate ieși la pensie în 2024? Noile modificări ale Legii Pensiilor.

Cine poate ieși la pensie în 2024? Noile modificări ale Legii Pensiilor.

author
2 minutes, 10 seconds Read

Cine poate ieși la pensie în 2024? Noile modificări ale Legii Pensiilor

În urma unor verificări și dezbateri, Legea Pensiilor a fost votată în Comisiile de la Senat și va merge acum la vot în Camera Deputaților. Aceasta va fi dezbătută miercuri în Camera Inferioară a Parlamentului.

Camera superioară a dat vot favorabil pe noua Lege a Pensiilor

85 de senatori au votat „pentru” noua Lege a Pensiilor, în timp ce 19 s-au abținut și 6 au votat împotrivă. Principalele amendamente au fost introduse de PNL-PSD. Acum, Camera Deputaților va trebui să dezbată noile amendamente.

Modificările din noua lege a pensiilor

Noua lege a pensiilor va schimba modul de funcționare a sistemului public de pensii în România. Aproximativ 5 milioane de pensionari există în prezent în țară, iar modificările din lege sunt văzute ca o soluție pentru inechitățile existente. Aceste schimbări sunt impuse de Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Dezechilibrul sistemului public de pensii

Sistemul public de pensii are un dezechilibru uriaș între beneficiari și contribuitori, ceea ce duce la un randament scăzut și pune presiune asupra celor care plătesc contribuții lunar. Aceasta nu este o consecință a noii legi a pensiilor, ci mai degrabă o problemă a gestionării economiei și a lipsei de politici publice adecvate pentru piața muncii din România.

Riscul colapsului sistemului public de pensii

Există riscul ca sistemul public de pensii să colapseze din cauza randamentelor fondurilor de pensii și a lipsei de români pe piața muncii. Aceste aspecte sunt interconectate, iar soluționarea lor necesită măsuri adecvate.

Cine se poate pensiona în 2024

Legea pensiilor aduce modificări în vârsta de pensionare pentru bărbați. Astfel, românii născuți în 1949 se pot pensiona în 2024, deoarece vârsta de pensionare nu va mai crește la 65 de ani. De asemenea, se preconizează că românii care se vor pensiona în 2024 vor beneficia de majorări ale pensiilor în ianuarie și septembrie.

În plus, legea prevede egalizarea pragului de pensionare pentru femei și bărbați în mod treptat. În prezent, pragul de pensionare pentru femei este stabilit la 62,1. Astfel, femeile care au între 62-63 de ani, născute în 1961-1962, se vor putea pensiona în 2024, iar cuantumul pensiilor se va calcula conform noii formule.

Aceste modificări aduse Legii Pensiilor au scopul de a îmbunătăți sistemul public de pensii din România și de a rezolva inechitățile existente. Implementarea acestor schimbări va fi importantă pentru asigurarea unui sistem de pensii sustenabil și echitabil în viitor.

Te-ar putea interesa si: