Amenzi de până la 50.000 lei pentru încălcarea legii - Monitorul Oficial

Amenzi de până la 50.000 lei pentru încălcarea legii – Monitorul Oficial

author
2 minutes, 18 seconds Read

Amenzi de până la 50.000 de lei pentru încălcarea legii – Monitorul Oficial

ANAF introduce sigiliul electronic pentru monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri

ANAF (Administrația Națională a Finanțelor Publice) a introdus un nou sistem de monitorizare a transporturilor rutiere de bunuri prin intermediul sigiliului electronic. Conform noilor reglementări, șoferii care încalcă legea riscă amenzi usturătoare de până la 50.000 de lei, dacă nu respectă obligațiile impuse de acest sistem. Implementarea sigiliului electronic este reglementată prin Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, act normativ publicat în Monitorul Oficial din 27 octombrie 2023.

Sistemul Național RO eSigiliu pentru asigurarea trasabilității transporturilor rutiere de bunuri

Potrivit informațiilor transmise de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați, sigiliul electronic este parte integrantă a Sistemului Național RO e-Sigiliu. Acest sistem se bazează pe utilizarea unor dispozitive electronice și a unei aplicații informatice care permite autorităților competente să determine potențialele puncte de deturnare a transporturilor rutiere de bunuri, indiferent dacă acestea se află în tranzit sau au ca destinație finală un operator economic de pe teritoriul național. Scopul principal al acestui sistem este asigurarea trasabilității transporturilor rutiere de bunuri în România.

Rolul sigiliului electronic în monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri

Sigiliul electronic are rolul de a înregistra date și de a trimite informații despre starea și poziția transportului rutier către o aplicație informatică dedicată. Astfel, autoritățile pot monitoriza în timp real deplasarea bunurilor pe calea rutieră și pot interveni rapid în cazul unor potențiale abateri sau încălcări ale legii.

Consecințele nerespectării obligațiilor legale

Potrivit comunicatului emis de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați, conducătorii auto care nu asigură integritatea sigiliilor electronice de pe mijloacele de transport vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 20.000 și 50.000 de lei. Este responsabilitatea șoferilor să se asigure că sigiliile electronice sunt intacte și funcționale pe parcursul întregii deplasări.

Responsabilitatea ANAF și Autorității Vamale Române

ANAF și Autoritatea Vamală Română sunt instituțiile responsabile de implementarea sigiliilor electronice și de monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri pe teritoriul național. Aceste autorități vor asigura funcționarea corectă și eficientă a sistemului informatic care susține sigiliul electronic.

Termenul de implementare a sigiliului electronic

Conform legislației în vigoare, implementarea sistemului informatic care permite funcționarea sigiliilor electronice trebuie finalizată în termen de 60 de zile de la data de 27 octombrie 2023. Astfel, până la data de 26 decembrie 2023, toate mijloacele de transport rutier de bunuri trebuie să fie echipate cu sigiliul electronic și să respecte noile reglementări impuse de ANAF pentru asigurarea monitorizării și trasabilității acestora.

Te-ar putea interesa si: