Marcel Ciolacu, interviu despre sprijinul României pentru Ucraina

Marcel Ciolacu, interviu despre sprijinul României pentru Ucraina

author
1 minute, 35 seconds Read

Marcel Ciolacu, interviu despre sprijinul României pentru Ucraina

Premierul României, Marcel Ciolacu, a acordat un interviu agenției Bloomberg în care a discutat despre sprijinul țării noastre pentru Ucraina în contextul conflictului cu Rusia. Ciolacu a subliniat importanța menținerii unei poziții ferme în susținerea Kievului și a avertizat asupra riscului creșterii forțelor populiste din Europa în cazul unei victorii a președintelui rus Vladimir Putin.

Ciolacu îngrozit de populismul european

Premierul Marcel Ciolacu a exprimat îngrijorarea față de ascensiunea forțelor de dreapta și populiste în Europa, care pun la îndoială sprijinul acordat Ucrainei și promovează relațiile cu Kremlinul. El a menționat ascensiunea partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania, care a fost alimentată în parte de sentimentele pro-rusești. Ciolacu a subliniat că o victorie a Rusiei ar crea un precedent periculos și ar consolida poziția forțelor populiste în Europa.

România sprijină Ucraina

Marcel Ciolacu a reafirmat angajamentul României de a sprijini Ucraina în ciuda oboselii de război resimțite de aliații europeni. Guvernul României va continua să ofere un „sprijin multidimensional” pentru Ucraina, inclusiv prin exporturile de cereale. Ciolacu a menționat că România și-a crescut capacitatea de a expedia cereale ucrainene și că va continua să sporească această capacitate în următoarele luni.

Alegeri și riscuri în Uniunea Europeană

Premierul a subliniat că alegerile de anul viitor, inclusiv alegerile parlamentare și prezidențiale din România și scrutinul pentru Parlamentul European, nu vor schimba angajamentul României față de Ucraina. Ciolacu a refuzat să ofere detalii despre asistența militară acordată Ucrainei, dar a menționat că va întări sprijinul pentru candidaturile de aderare la Uniunea Europeană ale Ucrainei și Republicii Moldova. El a avertizat asupra riscului creșterii extremismului în cadrul UE și a subliniat importanța menținerii unei poziții ferme în susținerea valorilor europene.

Te-ar putea interesa si: