Amenzi sute lei elevilor România! Lege schimbată 2023 efecte.

Amenzi sute lei elevilor România! Lege schimbată 2023 efecte.

author
2 minutes, 29 seconds Read

Amenzi de sute de lei pentru elevii din România! Lege schimbată în 2023 cu efecte majore

Elevii din România se confruntă cu amenzi în valoare de sute de lei, după ce legea privind interzicerea fumatului în școli și în apropierea acestora a fost modificată la începutul anului 2023. Deși mulți elevi nu sunt conștienți de această lege, jandarmii fac uz de ea și aduc venituri semnificative la bugetul statului.

Sute de amenzi date elevilor din Argeș pentru fumat în incinta sau în preajma unităților de învățământ

În cursul acestui an, sute de elevi din județul Argeș au fost amendați de către jandarmi pentru fumatul în școli sau în zonele din apropierea acestora. Unul dintre cele mai recente astfel de cazuri a avut loc săptămâna aceasta, la nivelul Jandarmeriei Argeș, când doi elevi, unul dintre ei minor, au fost prinși fumând în incinta unui liceu din municipiul Câmpulung. Aceștia au primit amenzi în valoare de 100 de lei, respectiv 50 de lei, conform Legii nr. 349/2002.

Valoarea totală a amenzilor depășește 57.000 de lei numai în județul Argeș

Potrivit unui bilanț prezentat de Inspectoratul de Jandarmi Județean Argeș, numai în acest județ au fost aplicate peste 300 de amenzi contravenționale pentru fumatul în școli sau în apropierea acestora, începând cu anul 2023. Valoarea totală a amenzilor depășește suma de 57.000 de lei. Situația nu este diferită nici în București sau în alte județe din țară, unde se înregistrează numeros cazuri similare.

Sancțiunile pentru fumatul în școli pot fi variate

Legislația românească prevede că elevii care sunt prinși fumând în școli sau în apropierea acestora pot fi sancționați cu amenzi contravenționale sau cu alte măsuri disciplinare. Amenzile pot ajunge până la suma de 500 de lei și pot fi aplicate atât de către jandarmi, cât și de către directorul școlii, în baza unei dispoziții a inspectorului școlar general. Alte sancțiuni posibile includ o notă scăzută la purtare, o mustrare verbală sau scrisă, precum și suspendarea din școală pe o perioadă determinată.

Pericolul fumatului în rândul elevilor

Fumatul reprezintă un pericol pentru sănătatea elevilor din România, având consecințe atât fizice, cât și psihice. Printre problemele fizice cauzate de fumat se numără bolile pulmonare, cum ar fi bronșita cronică și cancerul pulmonar, dar și bolile cardiovasculare, precum atacul de cord și accidentul vascular cerebral. De asemenea, fumatul poate provoca dificultăți respiratorii, probleme digestive, precum greața și vărsăturile, și probleme dentare, cum ar fi cariile și pierderea dinților.

Pe plan psihic, fumatul poate duce la dependență, anxietate, depresie sau probleme de concentrare. Este important ca elevii să fie conștienți de aceste riscuri și să evite fumatul pentru a-și proteja sănătatea și a respecta prevederile legale în vigoare.

Te-ar putea interesa si: