Vouchere noi de la stat din 1 ianuarie 2024. Preschimbare în bani disponibilă.

Vouchere noi de la stat din 1 ianuarie 2024. Preschimbare în bani disponibilă.

author
2 minutes, 2 seconds Read

Vouchere noi de la stat din 1 ianuarie 2024. Preschimbare în bani disponibilă.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că românii vor primi noi vouchere de la stat, de la 1 ianuarie 2024. Este vorba despre persoanele care prestează activități în gospodăriile unei familii sau ale unui persoane singure care vor fi remunerate cu tichete casnice, care pot și preschimbate în bani.

Tichete de activități casnice

Conform legii, activitatea casnică reprezintă activitatea ocazională, necalificată, desfășurată de un prestator casnic în legătură cu gospodăria/gospodăriile unei familii sau a/ale unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic.

În lege se precizează faptul că activitatea casnică nu este efectuată în scop comercial și nu se efectuează în beneficiul unor terți.

Noi vouchere de la stat, de la 1 ianuarie 2024

Românii vor putea beneficia de aceste tichete de activități casnice începând cu 1 ianuarie 2024. Tichetul va avea o valoare nominală de 15 lei, care va putea fi ajustată anual, potrivit Antena3.

Se specifică că, transferul acestor tichete este interzis.

Activitățile pentru care sunt emise

Activitățile pentru care pot fi emise tichete includ serviciile de curățenie și igienizare, spălatul și călcatul rufelor, serviciile de croitorie, serviciile de preparare a hranei, serviciile de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent.

Astfel, pot fi remunerate și activitățile desfășurate de persoanele care exercită ocazional profesia de bonă.

Trebuie spus că prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic. Numărul orelor, dar și volumul de muncă, se stabilesc între beneficiarul casnic și prestatorul casnic. Cu toate acestea, durata zilnică a prestării activităților casnice pentru un beneficiar casnic nu poate depăși 12 ore, respectiv 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani.

Achiziționarea tichetelor

De unde se pot achiziționa tichetele de activități casnice:

  • de la oricare dintre Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă județene și a Municipiului București
  • de la furnizorul de servicii universal privind serviciile poștale
  • de pe platformă electronică de evidență a desfășurării activităților casnice, care este accesibilă online sau prin intermediul unei aplicații mobile, de pe orice dispozitiv electronic.

Valoarea tichetelor de activități casnice au o valoare de 15 lei, care poate fi actualizată anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Ele nu sunt transferabile și nu pot fi utilizate pentru achiziția altor bunuri și servicii.

Te-ar putea interesa si: