De ce a fost interzisă melodia lui Phil Collins în timpul războiului din Irak?

De ce a fost interzisă melodia lui Phil Collins în timpul războiului din Irak?

author
1 minute, 53 seconds Read

De ce a fost interzisă melodia lui Phil Collins în timpul războiului din Irak?

În anii 1990-1991, în timpul războiului din Irak, melodia „In The Air Tonight” a lui Phil Collins a fost interzisă de posturile de radio. Această piesă a fost prima melodie a artistului ca artist solo și a câștigat rapid popularitate în acea perioadă, făcându-l pe Collins cunoscut în întreaga lume. Cu toate acestea, interzicerea piesei a fost motivată printr-un raționament aparent ridicol.

Inspirația din spatele melodiei

Piesa „In The Air Tonight” face parte din albumul de debut al lui Phil Collins, intitulat „Face Value”, și a fost lansată în ianuarie 1981. Collins a scris această melodie în urma divorțului său de soția sa, Andrea Bertorelli, în anul 1980. Versurile piesei au fost scrise spontan și conțin o doză puternică de furie, disperare și frustrare.

Interdicția în timpul războiului din Irak

Într-un mod bizar, melodia „In The Air Tonight” a fost interzisă în timpul războiului din Irak din anii 1990-1991. Motivul interdicției a fost îngrijorarea că versurile piesei ar putea fi interpretate greșit și ar putea fi asociate cu rachetele Scud lansate de Saddam Hussein, dictatorul irakian. Existau temeri că expresia „în aer, în noaptea aceasta” ar putea fi interpretată ca o referire la rachetele care zburau în timpul războiului.

Conținutul neviolent al melodiei

Cu toate că nu există nimic în versurile melodiei care să aibă legătură cu violența sau războiul, îngrijorarea generată în acea perioadă a dus la interzicerea piesei de către posturile de radio. Această decizie a fost luată pentru a evita orice interpretare greșită și pentru a preveni orice exacerbare a tensiunilor deja existente în timpul conflictului din Irak.

Concluzie

Interdicția melodie „In The Air Tonight” a lui Phil Collins în timpul războiului din Irak a fost un episod bizar și controversat. Cu toate că piesa nu conține nicio referire la violență sau război, temerile și îngrijorările generate în acea perioadă au dus la excluderea ei din difuzarea pe posturile de radio. Cu toate acestea, popularitatea și impactul melodiei au continuat să crească, iar astăzi este considerată unul dintre cele mai cunoscute și apreciate hituri ale lui Phil Collins.

Te-ar putea interesa si: