Vremea extremă în weekend: Cod portocaliu și galben de ninsori și viscol

Vremea extremă în weekend: Cod portocaliu și galben de ninsori și viscol

author
2 minutes, 14 seconds Read

Vremea extremă în weekend: Cod portocaliu și galben de ninsori și viscol

Vremea se schimbă radical în acest weekend în România, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). A fost emisă o avertizare meteo cod galben de cantități însemnate de precipitații, ninsori și intensificări ale vântului, valabilă de sâmbătă dimineață până duminică la ora 10:00.

România sub efectul ninsorilor și viscolului

După câteva zile plăcute, vremea se schimbă brusc, iar România va fi afectată de ninsori și viscol. Jumătatea estică a teritoriului și zonele montane vor înregistra precipitații însemnate cantitativ, cu cantități locale de 25…35 l/mp și izolat peste 50 l/mp. Acestea vor fi predominant sub formă de ninsoare la munte și predominant ninsori în Moldova și sud-estul Transilvaniei, unde se va forma un strat consistent de zăpadă. În Dobrogea și Muntenia, vor fi ploi, iar în noaptea de sâmbătă spre duminică se vor înregistra lapoviță și ninsoare pe arii restrânse.

Vânt puternic și viscol

Pe lângă precipitații, se așteaptă și intensificări ale vântului în sud-vest, est și sud-est, cu viteze de 55…65 km/h. În Subcarpații Moldovei, Carpații de Curbură și la munte, se vor înregistra temporar rafale de peste 60…80 km/h, iar viscolul va fi prezent. Fenomenele meteorologice extreme vor continua și în ziua de duminică, cu intensificări ale vântului în sud-estul țării și la munte.

Cod portocaliu de viscol și vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie a emis cod portocaliu de intensificări susținute ale vântului, viscol și vizibilitate redusă sub 50 m. Acesta va fi valabil începând de sâmbătă la ora 14:00 până duminică la ora 10:00. În Carpații Meridionali și Carpații de Curbură se vor înregistra intensificări susținute ale vântului cu rafale de 80…110 km/h, precum și ninsori și viscol, ceea ce va duce la o vizibilitate redusă sub 50 m.

Avertizare cod portocaliu și pentru sudul Moldovei, estul Munteniei și Dobrogea

Pentru intervalul 18 noiembrie, ora 18 – 19 noiembrie, ora 10, a fost emisă o altă avertizare cod portocaliu de vânt puternic. În sudul Moldovei, estul Munteniei și Dobrogea se vor înregistra intensificări susținute ale vântului cu rafale în general de 85…90 km/h, iar în bazinul vestic al Mării Negre, vitezele vor depăși 100 km/h.

Vremea în București

În București, temperaturile vor fi peste media acestei perioade din an. Maxima va fi de 12…14 grade Celsius, iar minima va fi de 5…7 grade Celsius. Cerul va fi variabil, cu înnorări și probabilitate ridicată de ploaie spre seară și noaptea. Vântul va sufla slab și moderat.

Te-ar putea interesa si: