Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, analizează Halloween-ul ca o formă de divertisment în România.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, analizează Halloween-ul ca o formă de divertisment în România.

author
2 minutes, 56 seconds Read

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, analizează Halloween-ul ca o formă de divertisment în România

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, a abordat tema sărbătorii de Halloween ca fiind o formă de divertisment în România. Într-un interviu acordat Mediaflux, Bănescu a explicat poziția instituției pe care o reprezintă și a subliniat că sărbătoarea este considerată păgână și promovată din ce în ce mai mult în țara noastră.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, despre Halloween

Vasile Bănescu a precizat că Halloween-ul este o sărbătoare seculară, celebrată în întreaga lume. El a caracterizat această sărbătoare ca fiind una a fricii și a misterului, în care oamenii se costumează în personaje înfricoșătoare, merg de la casă la casă pentru a strânge dulciuri și organizează petreceri tematice. Totuși, purtătorul de cuvânt al BOR a menționat că această sărbătoare este considerată doar divertisment și nu este recunoscută de creștinism.

De unde vine această sărbătoare de Halloween

Halloween-ul are origini celtice și este celebrat în fiecare an pe 31 octombrie. Înainte de răspândirea creștinismului, această sărbătoare era cunoscută sub numele de Samhain și marca sfârșitul verii și începutul iernii. Celtii credeau că în această noapte, lumea celor vii se intersecta cu lumea celor morți și spiritele rele se plimbau pe pământ. Pentru a se proteja de aceste spirite, oamenii se costumau în personaje demoniace, aprindeau focuri mari și își lăsau casele luminate.

Odată cu răspândirea creștinismului, Halloween-ul a fost adoptat de romano-catolici și a devenit o sărbătoare dedicată tuturor sfinților și martirilor. În ziua de Halloween, oamenii merg la biserică pentru a se ruga pentru cei morți și pentru a le cinsti memoria. Totuși, creștinii ortodocși nu recunosc această sărbătoare.

Ziua Tuturor Sfinților

În calendarul romano-catolic, 1 noiembrie este cunoscută ca „Ziua Tuturor Sfinților” și onorează toți sfinții, cunoscuți și necunoscuți, care au trăit o viață sfântă și au fost recunoscuți de Biserică. Oamenii vizitează cimitirele pentru a-și aminti și onora memoria celor dragi care au decedat și aprind lumânări pe morminte.

Ziua Morților

În multe țări, 1 noiembrie este și „Ziua Morților”, o sărbătoare mexicană numită Dia de los Muertos, care onorează cei dragi care au decedat. În această zi, oamenii creează ofrande cu mâncare, băuturi și obiecte apreciate de cei decedați și le aduc la morminte pentru a sărbători și comemora aceste suflete.

Sărbători Pagane

În tradițiile pagane, 1 noiembrie este asociată cu sărbătoarea celtică Samhain, care marchează sfârșitul sezonului de recoltat și începutul iernii. Samhain a fost o perioadă în care se credea că lumea spiritelor și cea a oamenilor erau mai apropiate, iar ritualurile și obiceiurile erau organizate pentru a proteja împotriva spiritelor rele.

În concluzie, Halloween-ul este o sărbătoare seculară care a ajuns să fie promovată și sărbătorită în România în ultimii ani. Cu toate acestea, BOR nu recunoaște această sărbătoare și o consideră doar pur divertisment. În schimb, creștinii ortodocși celebrează Ziua Tuturor Sfinților și Ziua Morților, în care se roagă pentru cei decedați și le aduc omagii.

Te-ar putea interesa si: