10 curiozități despre "Cina cea de Taină" - celebra pictură a lui Leonardo da Vinci

10 curiozități despre „Cina cea de Taină” – celebra pictură a lui Leonardo da Vinci

author
3 minutes, 14 seconds Read

10 curiozități despre „Cina cea de Taină” – celebra pictură a lui Leonardo da Vinci

„Cina cea de Taină” este una dintre cele mai cunoscute picturi din lume. Opera lui Leonardo da Vinci este considerată o minune a artei, dar și o sursă de mister sau de teorii ale conspirației. În cele ce urmează vă prezentăm 10 curiozități despre această lucrare celebră.

1. Este mult mai mare decât crezi

Au fost realizate numeroase reproduceri în toate dimensiunile. Cu toate acestea, pictura originală măsoară 4,6 metri înălțime și 8,8 metri lungime, fiind prea mare pentru a fi agățată pe peretele unei sufragerii.

2. „Cina cea de Taină” are o mare importanță religioasă

Toată lumea știe că pictura înfățișează ultima masă a lui Iisus cu apostolii săi înainte de a fi prins, judecat și răstignit. Mai precis, Leonardo da Vinci a dorit să surprindă în lucrare momentul imediat următor după ce Iisus a dezvăluit că unul dintre prietenii săi îl va trăda. În pictură putem vedea reacțiile șocate și furioase ale apostolilor.

3. Pictura nu este păstrată într-un muzeu

Deși „Cina cea de Taină” este cu siguranță una dintre cele mai emblematice picturi din lume, „casa” sa permanentă este o mănăstire din Milano, Italia. De fapt, Leonardo da Vinci a pictat lucrarea în 1495 direct pe un perete al Mănăstirii Santa Maria delle Grazie.

4. Chipurile din pictură ar aparține unor oameni reali

Privitorii nu pot să nu admire aspectul apostolilor. De fapt, există o teorie conform căreia fiecare dintre acești apostoli a fost modelat după oameni din viața reală. Pentru a-l portretiza pe Iuda, da Vinci ar fi ales un criminal.

5. Semnificația mâncării este intens dezbătută

Sarea vărsată lângă Iuda este considerată a reprezenta fie trădarea acestuia, fie să fie un semn de ghinion. De asemenea, tipul de pește servit adaugă o altă interpretare. Dacă este o anghilă, unele interpretări sugerează că aceasta ar putea simboliza îndoctrinarea și, implicit, credința în Iisus. În schimb, dacă peștele este hering, se sugerează că ar putea simboliza un necredincios care respinge sau neagă religia.

6. Lucrarea a inspirat numeroase teorii ciudate

În jurul acestei picturi au apărut numeroase teorii ale conspirației care sugerează că da Vinci ar fi ascuns niște coduri secrete. Altele sugerează că figura din stânga lui Iisus nu este Ioan, ci Maria Magdalena.

7. Iuda este înfățișat ca un evreu obișnuit

Când analizăm îndeaproape pictura, devine clar că da Vinci l-a portretizat pe Iuda într-o manieră tipică pentru a-l face să arate ca un evreu adevărat. Astfel, Iuda este singurul apostol din pictură cu pielea închisă la culoare și cu nasul strâmb. În plus, în mână ține o pungă de bani.

8. Pictura este „dominată” de cifra 3

Se știe că da Vinci a folosit matematica și numerologia în lucrările sale, iar „Cina cea de Taină” nu face excepție. În această pictură, numărul 3 este reprezentat în diverse moduri, ceea ce ar reprezenta Sfânta Treime. Putem observa ca apostolii sunt prezenți în grupuri de câte 3 și există 3 ferestre în spatele grupului. De asemenea, poziția corpului lui Iisus seamănă cu un triunghi.

9. Lucrarea a fost deteriorată în timpul războaielor

Nu doar elementele climatice au deteriorat pictura. La sfârșitul secolului al XVII-lea, pictura a fost deteriorată de către soldații lui Napoleon Bonaparte. Mai târziu, în Al Doilea Război Mondial, bombardamentele aeriene au deteriorat clădirea în care este expusă.

10. Un duce a finanțat lucrarea

Leonardo da Vinci nu era bogat, însă era apreciat de către aristocrații vremii pentru talentul său. Lucrarea „Cina cea de Taină” a fost finanțată de ducele Ludovico Sforza, cunoscut și sub numele de Ludovico Il Moro.

Te-ar putea interesa si: