Creșterea economiei românești va încetini la 2,2% în 2023, conform Comisiei Europene

Creșterea economiei românești va încetini la 2,2% în 2023, conform Comisiei Europene

author
2 minutes, 24 seconds Read

Creșterea economiei românești va încetini la 2,2% în 2023, conform Comisiei Europene

Comisia Europeană (CE) a anunțat miercuri revizuirea estimărilor privind creșterea economiei românești în acest an. Aceasta a suferit o scădere semnificativă, de la 3,2% cât se anticipa în mai, la 2,2%. Cauzele sunt inflația ridicată care limitează veniturile reale disponibile, înăsprirea condiţiilor financiare şi cererii externe, conform previziunilor economice de toamnă publicate miercuri de executivul comunitar.

Prognoza de toamnă a Comisiei Europene

Potrivit noilor previziuni, economia românească ar urma să înregistreze o creștere de 2,2% în 2023 și de 3,1% în 2024, mai puțin decât avansul de 3,2% în 2023, respectiv 3,5% în 2024, conform previziunilor economice de primăvară.

„Creșterea reală a PIB-ului este prognozată să accelereze la 3,1% în 2024 și 3,4% în 2025, susținută de creșterile solide ale veniturilor disponibile, diminuării impactului de pe urma majorării dobânzilor și rezistenței consumului și investițiilor publice. În timp ce consumul privat este așteptat să încetinească, investițiile vor rămâne principalul contributor la creșterea PIB pe parcursul intervalului de prognoză”, se specifică în raportul CE, potrivit Agerpres.

Deficitul guvernamental și inflația

În ceea ce privește deficitul guvernamental, prognoza de toamnă a Comisiei Europene estimează că acesta este posibil să ajungă la 6,3% din PIB în 2023, același nivel ca și în 2022. În acest caz, este vorba de o revizuire semnificativă în sus, față de deficitul de 4,7% din PIB prevăzut în prognoza de primăvară.

Executivul comunitar se așteaptă ca deficitul guvernamental să se reducă la 5,3% în 2024 și 5,1% în 2025, ca urmare a măsurilor de consolidare fiscală ce urmează să fie implementate în luna ianuarie 2024. „Efectul de reducere a deficitului al pachetului de consolidare fiscală ar urma să fie contracarat parțial de o creștere robustă a cheltuielilor cu personalul. Prognoza nu include și potențialul cost pe termen scurt al reformei pensiilor care este pregătită în acest moment”, precizează Comisia Europeană.

Despre inflație, executivul comunitar estimează că în condițiile în care inflația de bază este una rezistentă și deasupra inflației totale în 2023, tendința de scădere a inflației totale va lua având abia în 2024 și 2025, când ar putea să reintre în intervalul țintă al BNR. Pentru acest an, Comisia Europeană se așteaptă la o scădere modestă a inflației până la 9,8%, de la o medie de 12% în 2022, urmând să scadă până la 5,9% în 2024 și 3,4% în 2025.

Previziunile Comisiei Europene

În fiecare an, Comisia Europeană publică două seturi de previziuni detaliate (în primăvară și în toamnă) și două seturi de previziuni intermediare (în iarnă și în vară). Previziunile intermediare cuprind valorile anuale și trimestriale ale PIB-ului și ale inflației tuturor statelor membre pentru anul în curs și pentru anul următor, precum și date agregate pentru UE și zona euro.

Te-ar putea interesa si: