Cine poate primi bilete gratuite la băi termale conform Casei de Pensii?

Cine poate primi bilete gratuite la băi termale conform Casei de Pensii?

author
1 minute, 58 seconds Read

Cine poate primi bilete gratuite la băi termale conform Casei de Pensii?

Conform informațiilor furnizate de Casa Națională de Pensii, există anumite categorii de persoane care pot beneficia de tratament balnear gratuit în România. Aceste categorii includ:

Pensionarii de invaliditate beneficiază de tratamentul balnear gratuit

Potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pensionarii de invaliditate au dreptul la tratament balnear gratuit. Programul de recuperare este întocmit de medicul expert al asigurărilor sociale și are scopul de a ajuta persoanele cu dizabilități să își îmbunătățească calitatea vieții și să revină la o stare de sănătate cât mai apropiată de normal.

Persoanele persecutate din motive politice

Legea recunoaște și dreptul la tratament balnear gratuit pentru persoanele care au fost persecutate din motive politice în timpul dictaturii comuniste. Acest drept este acordat conform Decretului-lege nr. 118/1990 și Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 214/1999 și acoperă și persoanele care au luptat împotriva regimului comunist.

Persoanele persecutate din motive etnice

Persoanele persecutate din motive etnice în perioada 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 au dreptul la tratament balnear gratuit conform Ordonanței Guvernului nr. 105/1999. Această recunoaștere a suferințelor prin care au trecut acești oameni din cauza discriminării etnice este un pas important în promovarea drepturilor lor.

Veteranii de război

Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război oferă veteranilor dreptul la tratament balnear gratuit. Acest lucru reprezintă o recunoaștere a sacrificiului și a contribuției lor la istoria țării.

Persoane cu handicap

Persoanele cu handicap beneficiază de tratament balnear gratuit conform Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Acest tratament are ca scop menținerea sau îmbunătățirea mobilității și sănătății acestor persoane.

Alți beneficiari

Pe lângă aceste categorii, mai există și alte persoane care pot beneficia de tratament balnear gratuit. Printre acestea se numără persoanele care lucrează în mediu radioactiv sau care au recomandări medicale pentru astfel de tratamente.

În concluzie, tratamentul balnear gratuit este un drept acordat unor categorii specifice de beneficiari. Aceste măsuri reflectă recunoașterea suferințelor și contribuțiilor acestor categorii la societatea românească. Tratamentul balnear nu este doar un beneficiu, ci și o formă de restituire a unor drepturi și de menținere a sănătății și bunăstării acestor grupuri vulnerabile.

Te-ar putea interesa si: