Top salarii în România: Domeniul în care se obțin câștiguri mai mari decât în IT

Top salarii în România: Domeniul în care se obțin câștiguri mai mari decât în IT

author
2 minutes, 30 seconds Read

Top salarii în România: Domeniul în care se obțin câștiguri mai mari decât în IT

Institutul Național de Statistică (INS) a dezvăluit topul salariilor din România, oferind informații valoroase despre domeniile profesionale cu cele mai mari câștiguri în țară. Potrivit datelor INS, în luna septembrie, angajații din domeniul fabricării produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului au avut cel mai mare salariu mediu în România.

Angajații din industria petrochimică, cei mai bine plătiți

Conform datelor INS, în luna septembrie, angajații din domeniul fabricării produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului au încasat în medie un salariu de 19.363 de lei brut, respectiv 11.450 de lei net. Aceasta reprezintă echivalentul a 5,89 salarii minime nete pe economie. De asemenea, salariile din această ramură au crescut cu 23,2% față de luna august a anului 2023.

IT-iștii, pe locul al doilea în topul salariilor

Cea de-a doua categorie de angajați români cu salarii ridicate este cea a profesioniștilor din domeniul IT. În luna septembrie, aceștia au avut un salariu mediu brut de 16.942 de lei, în creștere cu 3,3% față de luna august. Netul încasat în medie de către angajații din industria IT a fost de 10.767 de lei.

Informațiile și comunicațiile, pe locul trei în topul salariilor

Pe locul trei în topul salariilor din România se află angajații din domeniul Informațiilor și comunicațiilor. Aceștia au avut un salariu mediu brut de 14.904 de lei și un net de 9.348 de lei în luna septembrie. Pe locul patru se află angajații din domeniul activităților de editare, cu un salariu mediu brut de 14.634 de lei și un net de 9.241 de lei.

Fluctuații ale câștigului salarial pe parcursul anului

Potrivit INS, câștigul salarial în România înregistrează fluctuații pe parcursul anului, determinate în principal de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători, cum ar fi cele de la finalul anului și cele de primăvară. Aceste fluctuații influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, dar în final, conduc la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar în întregul an.

Cele mai mici salarii medii în 2023

Potrivit datelor INS, cele mai mici salarii medii în anul 2023 au fost înregistrate în următoarele domenii:

– Hoteluri și restaurante: 2.412 de lei net și 3.916 de lei brut.

– Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte: 2.581 de lei net și 4.122 de lei brut.

– Alte activități de servicii: 2.783 de lei net și 4.573 de lei brut.

Aceste date oferă o imagine clară asupra domeniilor profesionale cu cele mai mari salarii în România și a celor cu cele mai mici remunerații. Este important de menționat că aceste informații pot varia și pot fi influențate de factori precum experiența profesională, nivelul de educație sau regiunea în care se desfășoară activitatea.

Te-ar putea interesa si: