Vămile din România primesc scanere de 34 milioane de euro. Când vor fi implementate?

Vămile din România primesc scanere de 34 milioane de euro. Când vor fi implementate?

author
1 minute, 38 seconds Read

Vămile din România primesc scanere de 34 milioane de euro. Când vor fi implementate?

Birourile vamale din punctele de trecere a frontierei vor fi modernizate în următorii ani cu 26 de sisteme de scanare. Primele aparate ar urma să ajungă în vămi chiar la începutul anului viitor. Această măsură face parte din efortul ministerului de Finanțe pentru a reduce frauda și contrabanda de la frontiere.

România investește zeci de milioane de euro în vămi

Proiectul de modernizare al vămilor va fi finanțat prin două mecanisme de plată: fonduri de la bugetul de stat și bani din Pilonul III inclus în PNRR. Autoritatea Vamală Română este principalul beneficiar al acestui proiect.

Autoritatea Vamală Română, principalul beneficiar

Beneficiarul proiectului este Autoritatea Vamală Română, iar finanțarea este asigurată din bugetul național și din bugetul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Modernizarea vămilor va contribui la o gestionare mai eficientă a frontierelor și la consolidarea mecanismelor de combatere a contrabandei și fraudei.

Primele sisteme vor fi predate în ianuarie 2024

Modernizarea vămilor face parte din proiectul „Dotarea birourilor vamale de frontieră cu sisteme de scanare autovehicule și containere (sisteme de securitate)”. Primele sisteme de scanare vor fi livrate și instalate în următoarele trei luni, începând cu ianuarie 2024. Utilizarea acestor scanere va contribui la creșterea securității frontierei externe a Uniunii Europene și la eficientizarea controlului autorității vamale.

Obiective

Programul de modernizare a vămilor este inclus în componenta Pilonul III din PNRR și se va desfășura pe parcursul a 49 de luni. Obiectivele proiectului includ eficientizarea controlului vamal în punctele de trecere a frontierei, integrarea sistemelor de securitate în Centrul Național de Analiză Imagistică și îmbunătățirea calității și eficienței serviciilor prestate de echipele de control operativ. Prin acest program, România va obține fonduri de peste 34 milioane de euro pentru modernizarea vămilor.

Te-ar putea interesa si: