Românii la bloc trebuie să plătească acești bani.

Românii la bloc trebuie să plătească acești bani.

author
2 minutes, 3 seconds Read

Românii la bloc trebuie să plătească acești bani

Toți românii care stau la bloc trebuie să dea acești bani. Cum arată noua lege a asociațiilor de proprietari și despre ce sumă este vorba?

Legea a fost modificată

Discuții între locatari în ceea ce privește întreținerea și repararea părților comune ale unei clădiri au apărut aproape întotdeauna. De exemplu, cei care stau la parter refuză să dea bani pentru repararea terasei blocului. Este însă legal acest refuz? Iată ce spune, de fapt, legea asociațiilor de proprietari care a fost modificată.

Noul cadru legal

Înainte de asta trebuie menționat că la finele lunii septembrie 2018, vechea legea privind organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari a fost înlocuită. Astfel, noul cadru legal este reprezentat de Legea nr. 196/2018.

Aceasta vizează înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor. Totodată, actul normativ mai clarifică și câteva aspecte legate de modificarea și întreținerea locuinței, dar și mai multe reguli legate de asociația de proprietari.

Reparații comune la nivelul blocului

Ce se întâmplă, deci, dacă e nevoie de reparații comune la nivelul blocului? Legea asociațiilor de proprietari spune că repararea proprietății comune se face cu participarea financiară a tuturor proprietarilor de bloc.

Astfel, chiar dacă stai la parter, vei fi nevoit să plătești pentru repararea proprietăților comune, inclusiv a terasei blocului. Micile conflicte, deci, care pot apărea între locatari, nu sunt tocmai potrivite.

Reglementări privind fondul de reparații

”Administrarea, exploatarea, întreținerea, repararea, reabilitarea și/sau modernizarea, după caz, a proprietății comune aferente condominiului sunt în sarcina asociației de proprietari”, arată Legea nr. 196/2018.

În același timp, actuala lege a asociațiilor de proprietari mai prevede și faptul că “proprietarii membri ai asociației de proprietari au obligația să aprobe un fond de reparații anual, necesar pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune”.

Utilizarea fondului de reparații

Când poate fi utilizat fondul de reparații? Conform legii, doar când este vorba despre reabilitarea termică, consolidarea condominiului, dar și despre repararea ori îmbunătățirea proprietății comune.

Referitor la părțile comune, legea asociațiilor de proprietari spune că printre acestea se numără boxele, podul, instalațiile de apă și de canalizare, scările, dar și interfonul, ascensorul, ori fațadele, acoperișul sau terasele.

Te-ar putea interesa si: