Obligații noi pentru români la trecerea graniței cu minori

Obligații noi pentru români la trecerea graniței cu minori

author
2 minutes, 7 seconds Read

Obligații noi pentru români la trecerea graniței cu minori

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care aduce modificări importante pentru românii care trec granița cu minori. Aceste schimbări vizează instituirea obligației verificării informațiilor din cazierul judiciar de către poliția de frontieră, în cazul persoanelor care însoțesc minorii.

Act normativ cu impact asupra călătorilor

Legea promulgată de către președinte are ca obiect de reglementare modificarea art. 31 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 248/2005, care privește regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate. În urma acestei modificări, se introduce obligația verificării informațiilor din cazierul judiciar de către poliția de frontieră pentru persoanele care însoțesc minorii.

Ce prevede noua lege

Potrivit noilor prevederi, polițistul de frontieră va verifica mențiunile înscrise în Sistemul Național de Evidență Informatizată a Cazierului Judiciar – ROCRIS și va constata dacă însoțitorul a săvârșit anterior una dintre infracțiunile grave enumerate:

1. Omor

2. Infracțiuni contra libertății și integrității sexuale

3. Infracțiuni privitoare la traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile

4. Lipsire de libertate în mod ilegal

5. Infracțiuni privind traficul de droguri sau precursori

6. Trafic de țesuturi sau organe umane

7. Infracțiuni de terorism

Modificări la normele metodologice

Conform legii promulgate, Guvernul are obligația de a modifica, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Normele metodologice de aplicare a legii 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate. Aceste norme au fost aprobate prin hotărârea Guvernului 94/2006 și au suferit modificări și completări ulterioare.

Impactul noilor obligații

Aceste noi obligații pentru românii care călătoresc cu minori au fost introduse pentru a asigura siguranța copiilor și pentru a preveni călătoriile cu persoane care ar putea prezenta un pericol pentru aceștia. Verificarea informațiilor din cazierul judiciar va permite autorităților să identifice potențiale riscuri și să acționeze în consecință.

Este important ca toți cetățenii români care intenționează să călătorească cu minori să fie conștienți de aceste noi obligații și să se asigure că îndeplinesc cerințele legale înainte de a porni în călătorie.

Această lege vine în sprijinul eforturilor autorităților de a proteja minorii și de a asigura un mediu sigur pentru ei, atât în țară, cât și în străinătate.

Te-ar putea interesa si: