Iarnă în România: Efectele vremii rele în toată țara

Iarnă în România: Efectele vremii rele în toată țara

author
2 minutes, 15 seconds Read

Iarnă în România: Efectele vremii rele în toată țara

Primele zile de iarnă în România au adus cu ele un val de vreme extremă, care a afectat întreaga țară. Furtuni, viscol, șosele blocate, inundații și vânt puternic au fost doar câteva dintre fenomenele meteo care au pus stăpânire pe România. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări de cod galben și cod portocaliu pentru diferite regiuni ale țării.

Drumuri blocate de zăpadă și orașe inundate pe litoral

În multe județe din România, circulația rutieră s-a desfășurat în condiții de iarnă, cu drumuri blocate din cauza zăpezii abundente. Un exemplu este județul Suceava, unde mai multe mașini au rămas blocate pe DN 17, în localitatea Păltinoasa. Pe litoralul românesc, orașele au fost inundate ca urmare a ploilor abundente.

Probleme cu energia electrică în județul Tulcea

În județul Tulcea, 19 localități au rămas fără energie electrică din cauza fenomenelor meteorologice extreme. Municipiul Tulcea, orașele Babadag și Măcin, precum și mai multe sate din zonă au fost afectate. Echipele de intervenție au lucrat pe parcursul nopții pentru a restabili alimentarea cu energie electrică la cât mai mulți clienți.

Porturile de la Marea Neagră închise din cauza vântului puternic

Toate porturile de la malul Mării Negre au fost închise temporar din cauza vântului puternic. În orașul Constanța, vremea rea a provocat pagube, iar pompierii au intervenit în mai multe situații pentru a degaja copacii căzuți pe drumuri și pentru a curăța izolația desprinsă de pe mansarda unui bloc. Inundațiile au creat dificultăți șoferilor pe principalele artere din Constanța.

Prognoza meteo pentru următoarele zile

Potrivit ANM, codul galben de ninsori și vânt este în vigoare până duminică seara în jumătatea estică a teritoriului și la munte. Se așteaptă ninsori în zona de munte, precum și în Moldova și Transilvania, unde se va depune un strat consistent de zăpadă. În Dobrogea și Muntenia vor fi ploi, iar în unele zone se va transforma în lapoviță și ninsoare.

Vântul va bate cu putere în sud-vestul, estul și sud-estul țării, iar în Subcarpații Moldovei și de Curbură, precum și la munte, se vor înregistra rafale care vor depăși 60-80 km/h. Un cod portocaliu de vânt și viscol este în vigoare în Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură, iar un alt cod portocaliu este valabil în sudul Moldovei, estul Munteniei, Dobrogea și bazinul vestic al Mării Negre.

Te-ar putea interesa si: